spot_img
0.5 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăPublicitate PoliticăMinistrul Muncii: Situaţia este îngrijorătoare

Ministrul Muncii: Situaţia este îngrijorătoare

-

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Prima News, despre rezultatele recensământului populaţiei, că nu suntem acum în pericol, pentru că avem mai mult angajaţi decât oameni care sunt la vârsta senioratului însă trebuie să luăm măsuri din timp, pentru a nu ajunge la o situaţie de impas. Ministrul a anunţat că lucrează la un program cu Ministerul Educaţiei pentru învăţământul dual, tehnologic în România şi organizarea de burse de locuri de muncă pentru tineret.

- Reclama -

”Situaţia este îngrijorătoare şi nu este numai în România, ne uitam şi pe rapoartele Eurostat. Nu ar fi o noutate aici, problema vine din ce putem facem pentru a preîntâmpina şi am avut unele acţiuni premergătoare acestui recensământ, încât din 2018- 2019, când de exemplu au declarat domeniul construcţilor un domeniu prioritar în România şi am instituit salariul minim mai mare decât cel normal şi cu o fiscalitare redusă, care a avut ca rezultat atunci, timid într-adevăr, dar o întoarcere a unor cetăţeni acasă”, a spus ministrul, despre datele prezentate de INS privind recensământul populaţiei. 

Marius Budăi a spus că anul acesta, salariul minim în construcţii s-a ridicat la 4.000 de lei, şi anul trecut au instituit salariul minim în agricultură şi în industria alimentară, tocmai cu acest scop, ”pentru a încetini plecările din ţară dar şi pentru a ne aducem cetăţenii acasă”.

”Este clar că această îmbătrânire a populaţiei aduce după sine şi o piaţă concurenţială a pieţei de muncă foarte mare, şi atunci avem această problemă, ţările mai puţin dezvoltate din estul Europei, vor avea tot timpul o scurgere de lucrători, către ţările mai dezvoltate din centrul Europei. Aici trebuie să venim cu mai multe măsuri, noi am încercat şi la ministerul Familiei şi la Ministerul Muncii câteva programe. (…) Chiar acum, la sfârşitul lunii noiembrie, am mai accesat două proiecte pe fonduri europene, în valoare de 57 milioane de euro, pentru angajarea şi orientarea în carieră a tinerilor. Lucrez acum la un program, am discutat cu Ministerul Educaţiei pentru învăţământul dual, tehnologic în România şi organizarea de burse de locuri de muncă pentru tineret”, a spus ministrul.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img