spot_img
12.5 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăhighlightMinistrul Mediului: Consiliul Concurenței nu reprezintă interesele românilor

Ministrul Mediului: Consiliul Concurenței nu reprezintă interesele românilor

-

Poziția Consiliului Concurenței prin care se afirmă că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene este nefondată, iar în plus se face o mare confuzie între libera circulație și limitarea pentru toți operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariție micii producători și de a elimina monopolul, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu.

- Reclama -

Mi se pare absolut nefondată poziția Consiliului Concurenței. Mai mult decât atât, această poziție nu reprezintă interesele românilor. Dânșii spun că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, însă nici măcar nu spun la ce articol din Tratat fac referire. În ceea ce privește libera circulație, niciodată nu s-a pus problema unei măsuri restrictive. Îi rog pe domnii din Consiliul Concurenței să nu confunde libera circulație cu o limitare pentru toți operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariție micii producători și de a elimina monopolul. Am fi încălcat Tratatul dacă ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul. Am din ce în ce mai multe suspiciuni față de cei care se opun acestui Cod Silvic’, a subliniat Gavrilescu.

- Advertisement -

Marți, Consiliul Concurenței a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziționat de o companie, în proiectul legii de modificare a Codului Silvic.

Potrivit autorității de concurență, menținerea unei limitări la achiziția de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecință declanșarea procedurii de infringement împotriva României.

- Advertisement -

‘Nu ne opunem acestei legi și nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecții referitoare la unele măsuri punctuale, care, deși introduse cu bune intenții, riscă să încalce legislația europeană și pot atrage sancțiuni din partea Comisiei Europene’, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a precizat, totodată, că instituția pe care o reprezintă a transmis și șefului statului o informare prin care atrage atenția asupra unor prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Silvic care pot încălca legislația comunitară.

Consiliul Concurenței și-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmițând obiecțiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură), cât și Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților).

Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Concurenței precizează faptul că legislația în domeniul concurenței, care este similară legislației Uniunii Europene, conține instrumente pentru depistarea și sancționarea abuzului unei companii aflate în poziție dominantă. În perioada următoare, autoritatea de concurență va finaliza analiza derulată pe piața lemnului și va face recomandări pentru îmbunătățirea regulilor care guvernează sectorul și funcționarea Romsilva, precizează sursa citată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img