Situaţia actuală a pieţei energetice este ucigaşă pentru competitivitatea europeană, singura soluţie ar fi extinderea surselor de gaze naturale disponibile, iar în loc de cerere ar trebui să ne concentrăm pe ofertă, a spus ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta.
La cea de-a patra ediţie a conferinţei Budapest LNG Summit, şeful diplomaţiei ungare a relatat că deşi este posibil ca într-o zi, în viitor, hidrogenul să înlocuiască gazele naturale, trebuie să supravieţuim cumva şi până atunci, aşadar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ şi să tratăm situaţia cu pragmatism.
În discursul pe care l-a susţinut, Szijjártó a subliniat: anul trecut a devenit complet clar că securitatea energetică din Europa era o iluzie, deoarece aceasta s-a dovedit a fi extrem de fragilă. Acest lucru este demonstrat foarte bine de faptul că din cauza războiului din Ucraina şi a măsurilor de răspuns greşite care au fost luate, preţul gazelor naturale a devenit, la un moment dat, de zece ori mai mare, a spus ministrul.
În legătură cu lipsa de apărare a infrastructurii energetice şi cu atacurile asupra gazoductului North Stream-2, ministrul ungar de externe a declarat că este nebunesc faptul că deşi s-a comis un act terorist împotriva infrastructurii europene critice, nici de atunci nu a existat vreo anchetă internaţională independentă asupra cazului, iar făptaşul este în continuare necunoscut. “Imaginaţi-vă ceva similar în Statele Unite ale Americii, imaginaţi-vă reacţia!” – a spus Péter Szijjártó.
Potrivit şefului diplomaţiei ungare, “un val uriaş de ştiri false” a cuprins Europa atunci când continentul se pregătea de iarnă, multe persoane au menţionat nivelul ridicat al gradului de umplete al rezervoarelor de gaze, însă nimeni nu a spus nimic despre raportul dintre gazele depozitate şi consumul efectiv.
Szijjártó a subliniat că Europa a fost foarte norocoasă cu această iarnă blândă, iar mulţi politicieni se sărbătoresc pe sine pentru trecerea cu bine peste perioada rece, însă este prea devreme pentru asta, deoarece potrivit experţilor, următorul sezon de încălzire va fi mult mai dificil – din trei motive.
Din reţea vor lipsi cel puţin 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc, redeschiderea economiei chineze va avea ca rezultat o creştere semnificativă a cererii, iar noile capacităţi de GNL sunt limitate, fiind, deocamdată, incapabile să înlocuiască sursele ruseşti existente, a enumerat ministrul ungar.
Péter Szijjártó a subliniat că situaţia actuală este ucigaşă pentru competitivitatea Europei, preţul gazelor naturale este de şapte ori mai mare decât preţul din Statele Unite ale Americii, iar preţul energiei electrice este de trei ori mai mare decât cel din China.
“În circumstanţele actuale, soluţia este să ne ocupăm de ofertă, şi nu de cerere, şi să aducem cât mai mult gaz pe piaţa europeană”, a afirmat oficialul ungar.
Szijjártó şi-a exprimat regretul că UE a prelungit prevederea care vizează reducerea consumului de energie cu 15%, deşi vara, în lipsa încălzirii, economisirea va fi posibilă numai în utilizarea industrială.
Ca o primă posibilitate pentru diversificare, ministrul ungar de externe a menţionat atragerea de gaze naturale din Azerbaidjan, cu privire la care s-a şi ajuns la un acord politic; pentru început (anul acesta) fiind vorba de o cantitate de 100 de milioane de metri cubi, ceea ce ar putea fi urmat de un contract pe termen lung, pentru 2 miliarde de metri cubi pe an, dar acest lucru necesită dezvoltări de infrastructură, a subliniat Szijjártó.
A doua opţiune o reprezintă sursele suplimentare de GNL din Croaţia, Grecia, Turcia şi Polonia, însă extinderea ar necesita şi dezvoltarea capacităţilor reţelei, din toate direcţiile, pentru care fondurile Uniunii Europene sunt, de asemenea, esenţiale, a adăugat Szijjártó.
În discursul său, ministrul ungar de externe a avertizat că deşi a auzit de la unele persoane în timpul negocierilor de la Bruxelles că nu vor să cheltuiască mai mulţi bani pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze, asta ar fi o mare greşeală, pentru că trebuie să supravieţuim până la noile tehnologii, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ.
Guvernul maghiar va continua să lupte pentru îmbunătăţirea infrastructurii, în caz contrar, în cazul unor ţări precum Ungaria va fi foarte dificilă garantarea securităţii aprovizionării, a subliniat Péter Szijjártó.