Home Analize Ministrul maghiar de externe: Obiectivul este de a cuceri pieţele cât mai...

Ministrul maghiar de externe: Obiectivul este de a cuceri pieţele cât mai multor ţări cu produse agricole maghiare şi tehnologiile din industria alimentară maghiară

0

Universitatea Maghiară de Agricultură şi Ştiinţe ale Vieţii (MATE) rămâne un aliat strategic al Guvernului Ungariei, iar obiectivul comun este acela de a cuceri pieţele cât mai multor ţări cu produse agricole maghiare şi tehnologiile din industria alimentară maghiară, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Gödöllő.

La ceremonia de deschidere a anului universitar MATE, şeful diplomaţiei ungare a declarat că guvernul maghiar priveşte universitatea ca o resursă importantă şi un pilon stabil în implementarea strategiei sale pragmatice de politică externă care vizează afirmarea intereselor naţionale.

Politicianul maghiar a subliniat că politica externă a Ungariei deţine forţe motrice mai puţin ideologice, ci stabileşte mai degrabă obiective practice, de exemplu, vânzarea unor produse şi tehnologii maghiare pe pieţele externe sau aducerea în Ungaria a cunoştinţelor care nu sunt încă prezente aici, respectiv internaţionalizarea învăţământului superior.

„Iar dacă luăm în considerare aceste trei obiective, este clar că declaraţia anterioară, potrivit căreia privim MATE ca un pilon şi o resursă importantă în implementarea strategiei de politică externă, poate fi deja considerată adevărată”, a spus Szijjártó.

În acest sens, ministrul ungar de externe a subliniat că, datorită celor două sute de studenţi străini, MATE este una dintre cele mai internaţionale universităţi ale Ungariei; mulţi dintre aceşti studenţi străini se numără printre cei opt sute de studenţi care studiază în prezent în Ungaria în cadrul programului de burse „Stipendium Hungaricum”.

„Cred că putem spune, fără să exagerăm, că în domenii ca ştiinţa apei, agricultura, industria alimentară sau siguranţa alimentelor Ungaria este performantă la nivel global”, a subliniat oficialul maghiar.

„De aceea, apreciem şi le mulţumim tuturor profesorilor, studenţilor şi liderilor MATE pentru asigurarea reînnoirii continue în aceste domenii importante ale strategiei noastre de comerţ exterior şi pentru faptul că putem fi în fruntea absolută a lumii cu tehnologiile şi produsele noastre”, a mai adăugat Péter Szijjártó.

Dacă nu ar fi aşa, Ungaria nu ar putea produce în agricultură de două ori mai multe culturi decât este necesar pentru acoperirea consumului intern de alimente, a subliniat ministrul.

„Şi nu am fi nici printre cei mai mari zece exportatori de seminţe din lume, la fel cum nu ar admira o lume întreagă sistemul maghiar de siguranţă alimentară. Şi nu ar exista nici investiţii corporative maghiare în valoare de sute de milioane de dolari în cadrul programului de împrumuturi de ajutor, începând din Laos, trecând prin Capul Verde şi terminând cu Vietnam, în domeniul aprovizionării cu apă, a acvaculturii, a agriculturii sau al procesării alimentelor”, a mai enumerat Szijjártó.

„Şi nici preşedintele Uzbekistanului nu ar fi cerut ca MATE să numească un rector care să conducă universitatea agricolă de stat din Taşkent. Şi nici uzbecii nu ar fi cerut ca programele de dezvoltare a seminţelor de cartofi să fie coordonate de aici, din Gödöllő. Şi nici şeful ministerului dezvoltării rurale din Mexic nu ar fi cerut ajutorul Institutului de Cercetare Piscicolă a MATE pentru dezvoltarea acvaculturii de acolo”, a continuat ministrul ungar de externe.

Ad

Exit mobile version