Este o ruşine a celor de la Bruxelles că extinderea UE nu a progresat deloc în ultima vreme, în ciuda faptului că integrarea Balcanilor de Vest ar îmbunătăţi atât situaţia de securitate, cât şi competitivitatea economică, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Podgorica,transmite agenția maghiară de știri MTI..
La conferinţa de presă comună cu ministrul muntenegrean de externe, Ranko Krivokapic, şeful diplomaţiei ungare a spus că UE se confruntă cu serioase provocări economice şi de securitate: războiul din Ucraina şi sancţiunile au dus la inflaţie, iar ratele dobânzilor, preţurile la energie şi la mărfuri au explodat pur şi simplu, scrie în comunicatul ministerului de externe.
Szijjártó a subliniat că, în această situaţie, comunitatea europeană ar trebui să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a reduce riscurile de securitate şi pentru a păstra competitivitatea economiilor europene.
“Noi cunoaştem o măsură care ar îndeplini aceste două obiective, în acelaşi timp: integrarea Balcanilor de Vest, care a fost întotdeauna în interesul Europei, dar care în situaţia prezentă a devenit literalmente vitală”, a afirmat ministrul.
Péter Szijjártó a declarat că NATO a recunoscut deja aspectul de securitate al acestui lucru, motiv pentru care a aprobat aderarea a trei state în regiune, însă ar fi timpul ca şi UE să recunoască importanţa acestei regiuni cu nişte economii într-o creştere dinamică.
“Sinceri să fim, noi considerăm că acest lucru este ruşinos; este o ruşine a celor de la Bruxelles că extinderea Uniunii Europene nu a progresat absolut deloc în ultima vreme”, a subliniat oficialul ungar. Cu Muntenegru, de exemplu, au fost deschise toate cele treizeci de capitole de negociere, dar în ultimii cinci ani nu a fost închis nici măcar unul, a adăugat Szijjártó.
“Considerăm că acest lucru este o lipsă de respect faţă de Muntenegru şi faţă de poporul muntenegrean. La fel, considerăm că este o lipsă de respect şi ipocrizie mare de care dau dovadă, în această privinţă, unele dintre statele europene. La nivel declarativ, acestea sunt mereu în favoarea extinderii, însă atunci când ne aflăm doar noi 27 în spatele uşilor închise, spun de ce anume nu este posibilă aderarea în următorii ani”, a spus şeful diplomaţiei ungare.
Politicianul a explicat că primirea acestei ţări ar fi uşoară şi nu ar prezenta niciun risc, deoarece este vorba despre un stat membru NATO, care utilizează moneda euro şi a cărei populaţie reprezintă aproximativ 0,12% din populaţia comunităţii europene.
În cele din urmă, Szijjártó a subliniat că din cauza războiului din Ucraina, coridoarele de transport est-vest au devenit dificil de utilizat, şi cu siguranţă acest lucru nu se va schimba în anii următori, astfel că rutele comerciale sud-nord devin mai importante, printre care şi renovarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad.
Continuarea liniei de cale ferată, de la Belgrad până la cel mai mare port muntenegrean, Bar, ar adăuga o nouă dimensiune acestui lucru, a spus ministrul ungar de externe. Potrivit politicianului, acesta ar fi un interes strategic pentru Ungaria, astfel că guvernul maghiar este pregătit să participe la proiect, discuţiile fiind demarate deja.