Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, vineri, că hotărârea de amânare a Colegiului Înaltei Curţi, privind constituirea completelor, în cazul celor formate din cinci judecători, poate fi atacată în contencios administrativ sau constituţional de către cei interesaţi.
Tudorel Toader a fost întrebat, vineri, la Suceava, despre situaţia completelor formate din cinci judecători, dacă vor funcţiona în formula actuală până în ianuarie, acesta răspunzând că Ministerul Justiţiei nu lucrează la niciun act normativ care să modifice o prevedere interpretată de Curtea Constituţional.
”Eu nu am citit cuvânt cu cuvânt acea hotărâre a Colegiului Înalte Curţi. Dar ce pot să vă spun este următorul lucru şi vă rog să-l acceptaţi de principiu. Că din 2014 se spune: completele se formează aleatoriu. Dar tot de atunci preşedintele, vicepreşedintele e de drept, şi ceilalţi sunt aleşi aleatoriu. În acelaşi timp v-aş ruga să fiţi de acord cu faptul că legea organică sau ordinară intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă în corpul legii nu se prevede o dată ulterioară, spre deosebire de OUG care intră în vigoare abrupt din ziua publicării. Tot de principiu vă răspund: faptul că judecătorii nu pot adăuga la lege, judecătorii nu pot modifica legea, faptul că judecătorii trebuie să aplice legea în integralitatea ei, dându-i sensul şi voinţa legiuitorului. Judecătorul nu poate să amâne intrarea în vigoare a unei legi, nici o amânare totală, nici o amânare parţială. Acestea sunt reguli de principiu. Astăzi când vorbim, nu lucrăm la niciun act normativ, la nivelul ministerului, care să modifice această prevedere interpretată de către Înalta Curte. Ce va fi pe viitor vă vom comunica”, a spus Toader.
Întrebat, de asemenea, dacă hotărârea Înaltei Curţi privind constituirea completelor poate fi atacată, el a răspuns, precizând că vorbeşte în calitate de jurist, că această posibilitate, sub două aspecte, în contencios.