spot_img
1.3 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăAnalizeMinistrul Justiţiei, întrebat câtă putere ar trebui să aibă serviciile secrete într-o...

Ministrul Justiţiei, întrebat câtă putere ar trebui să aibă serviciile secrete într-o anchetă

-

- Reclama -

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că o probă obţinută pe un mandat de siguranţă naţională poate fi folosită într-un dosar penal dacă poate fi şi contestată, precizând că în lege nu era o procedură de contestare a acestor probe. El a menţionat că un proiect de lege iniţiat de ministerul Justiţiei pune în aplicare această decizie a Curţii Constituţionale.

- Reclama -

Cătălin Predoiu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, câtă putere ar trebui să aibă serviciile secrete într-o anchetă penală.

- Advertisement -

“Ancheta penală este condusă de procuror, aşa scrie în Constituţie, aşa scrie în lege şi aşa trebuie să rămână. Înţeleg de unde vine această preocupare şi, în consecinţă, întrebarea dumneavoastră, pentru că în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale, Ministerul Justiţiei a trebui să iniţieze un proiect de lege ca să pună Parlamentul în acord legea cu deciziile Curţii Constituţionale sub aspectul validităţii acestor probe. Ce spun aceste decizii ale Curţii Constituţionale? Că o probă care este obţinută pe un mandat de siguranţă naţională, deci pus în aplicare în urma aplicării legii privind siguranţa naţională, poate fi folosită într-un dosar penal, în măsura în care ea poate fi şi contestată. În lege nu exista această procedură de contestare a probelor obţinute pe astfel de mandate de siguranţă naţională”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a precizat că prin acest proiect Ministerul Justiţiei nu face altceva decât să transpună în termeni juridici decizia Curţii Constituţionale.

- Advertisement -

“Curtea Constituţională a spus că trebuie să existe o egalitate de tratament, aşa cum probele obţinute în temeiul Codului Penal sunt supuse unei cenzuri, unei verificări a legalităţii, trebuie să fie supuse şi probele obţinute în baza legii privind siguranţa naţională. Practic, prin proiectul său, Ministerul de Justiţie nu face altceva decât să transpună în termeni juridici, într-un proiect de lege, prescripţia Curţii Constituţionale. Parlamentul trebuia să o facă în 45 de zile. Nu este vorba aici că ministerul revoluţionează sau reinventează mecanisme, s-a vorbit de tot felul de acuzaţii, că reinventăm binomul, că dăm prea multă putere. Noi nu facem altceva decât să aducem voinţa Curţii Constituţionale ceea ce a statuat Curtea Constituţională prin două decizii într-un text de lege pe care Parlamentul urmează să îl dezbate şi să le aprobe”, a mai transmis Cătălin Predoiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img