Home Actualitate Ministrul francez de Justiție, inculpat. Macron nu îi vrea demisia

Ministrul francez de Justiție, inculpat. Macron nu îi vrea demisia

0

Reacții diverse ca urmare a inculpării ministrului francez al Justiției, Eric Dupond-Moretti, bănuit că a profitat de poziția sa pentru a-și regla conturile cu magistrații cu care fusese în conflict în perioada în care era avocat. Pe scurt, Curtea de Justiție îl acuză de „luare ilegală de interese”, transmite RFI.

RELATAREA RFI:

Eric Dupond-Moretti este primul ministru al Justiției inculpat în exercițiul funcției, de când există a V-a Republică dar al doilea cu probleme în timpul mandatului lui Emmanuel Macron.

Un alt ministru al Justiției, François Bayrou a fost nevoit să demisioneze din guvern în urma declanşării scandalului asistenţilor europarlamentarilor centrişti din MoDem, partidul lui Bayrou. S-a întâmplat în primele 100 de zile al mandatului deținut de Emmanuel Macron.

Acum, premierul Jean Castex dar şi preşedintele Macron anunță clar că îl susțin pe ministrul Eric Dupond-Moretti care, încă nu și-a prezentat demisia, așa cum i-o cere opoziția, ca urmare a multelor scandaluri în care a fost implicat în doar un an de mandat.

Inculparea lui Eric Dupond-Moretti a fost decisă la finele a 6 ore de audieri conduse de comisia de instrucție a Curții de Justiție, singurul organism abilitat să acheteze și să judece miniștri aflați în funcție pentru infracțiuni făcute în timpul mandatului lor.

Éric Dupond-Moretti a fost inculpat pentru „luare ilegală de interese”, fără să fie pus sub control judiciar.

Avocatul Jean-Yves Le Borgne explică ce înseamnă această infracțiune și care este diferența între luare ilegală de interese și conflict de interese: „luare ilegală de interese se întâmplă când o persoană publică – funcționar, ales, ministru – ia o decizie ce are legătură cu serviciul public de care este responsabil și prin care are ori urmărește un anumit interes personal, chiar și unul moral. În momentu în care există un interes personal, ministrul ori orice altă persoană publică este anchetată în baza codului penal iar infracțiunea este pasibilă de 5 ani de închisoare și o amendă de jumătate de milion de euro. În dreptul penal francez nu există infracțiunea de conflict de interese. Ea este definită în legea privind transparența vieții publice, privind aleșii. Conflictul de interese este situația de interferență între un interes public și unul privat prin care se poate influența exercițiul independent,  imparțial, obiectiv al funcției publice”.

Un judecător de instrucție va fi desemnat pentru a analiza dosarul. Judecătorul poate decide neînceperea urmăririi penale ori acuzarea lui. În acest al doilea caz, Éric Dupond-Moretti va trebui să răspundă întrebărilor ce îi vor fi adresate de 15 judecători ai Curții de Justiție.

Jean-Philippe Derosier este expert în Constituția franceză și profesor de drept public la Universitatea din Lille:  «Au existat miniștri care, după ce și-au încheiat mandatul au fost judecați de Curtea de Justiție. Ancheta va lua ceva timp astfel că și în cazul actualului ministru, este posibil ca până să fie sesizată Curtea, dacă va fi, ministrul să nu mai fie în funcție. Rar pedepsele pronunțate de Curte prevăd închisoare cu executare de peste un an, evitându-se astfel ca ministrul în cauză să fie închis efectiv într-o celulă”. 

În plan politic, decizia inculpării ministrului Justiției provoacă dezordine.

Premierul Jean Castex a ținut să își exprime imediat susținerea pentru Éric Dupond-Moretti în condițiile în care urmează o săptămână sensibilă pentru șeful Executivului – el va trebui să susțină în Parlament textul privind pașaportul sanitar – un subiect extrem de sensibil.

Iar președintele Emmanuel Macron se află chiar el într-o situație delicată în condițiile în care dorește să îl mențină în funcție pe celebrul avocat dar tradiția cere ca un ministru ce este inculpat să părăsească guvernul.

În 2017, Emmanuel Macron s-a despărțit de un alt ministru al Justiției, François Bayrou, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi.

Centristul François Bayrou, îl sprijinise în 2017 pe candidatul Emmanuel Macron. Odată ales acesta din urmă în fruntea statului, Bayrou a fost recompensat. Numit în postul de ministru al Justiţiei, François Bayrou a fost nevoit să demisioneze repede din guvern în urma declanşării scandalului asistenţilor europarlamentarilor centrişti din MoDem, partidul lui Bayrou. O afacere în care liderul centrist a fost dealtfel pus sub urmărire judiciară în decembrie 2019.

Opoziția cere acum demisia lui Eric Dupond-Moretti care, de când a preluat mandatul se află sub lupa constantă a acuzațiilor.

În momentul în care a fost numit în funcție, în iulie 2020, Uniunea sindicală a Magistraților a vorbit despre „o declarație de război deschisă magistraturii”. Iar militantele feministe au protestat în stradă, în același moment, acuzându-l atât pe el cât și pe ministrul de Interne de „dezinteres și atacuri” la adresa femeilor victime ale violențelor.

Apoi, exact un an mai târziu, site-ul de informații Mediapart scria că ministrul Éric Dupond-Moretti a omis să declare Înaltei Autorități pentru Transparență a Vieții Publice, venituri de peste 300.000 de euro. La finele unui control fiscal, „administrația fiscală a recunoscut buna credință a lui Éric Dupond-Moretti și i-a acordat dreptul la eroare” în timp ce ministrul a adăugat această sumă în declarația de venituri.

Éric Dupond-Moretti este unul dintre cei mai bogați miniștri actuali, cu un patrimoniu imobiliar în valoare de mai multe milioane de euro.

Ad

Exit mobile version