spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăExterneMinistrul francez de externe: Summitul NATO de la Varșovia nu trebuie să...

Ministrul francez de externe: Summitul NATO de la Varșovia nu trebuie să fie unul al confruntării cu Moscova

-

Viitorul summit al NATO, prevăzut să aibă loc pe 8-9 iulie la Varșovia, nu trebuie să fie unul al ”confruntării” cu Rusia, a declarat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, în cadrul unei întâlniri la Paris cu omologul său rus, Serghei Lavrov, relatează AFP, transmite Agerpres.

”Nu dorim ca acest summit să fie cel al confruntării. Dimpotrivă, vrem dialogul”, a declarat Ayrault într-o conferință de presă comună cu Lavrov, reiterându-și dorința privind organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO/Rusia.

- Advertisement -

Această instanță de consultare și cooperare între Moscova și NATO nu s-a întrunit decât o dată din 2014, din cauza crizei provocate de conflictul ucrainean.

De la anexarea Crimeii de către Moscova și de la conflictul cu separatiștii proruși în estul Ucrainei, NATO a început o întărire militară fără precedent în Est, pentru a atenua temerile fostelor țări din blocul sovietic care sunt neliniștite din cauza intențiilor Rusiei.

- Advertisement -

”Suntem foarte preocupați în legătură cu dezvoltarea potențialului militar al NATO la frontierele noastre. Toate aceste chestiuni trebuie discutate într-o sinceritate absolută”, a răspuns Lavrov.

Cei doi responsabili au dat asigurări că vor să facă să avanseze dialogul dintre Franța și Rusia și să continue dezvoltarea relațiilor economice și comerciale.

”Relațiile noastre bilaterale sunt intense, îndeosebi în domeniul cultural. Avem relații economice puternice și durabile, există multe perspective. Aplicarea de către Rusia a acordurilor de la Minsk (privind încetarea focului) ar permite o ieșire din sancțiunile” adoptate de către Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a repetat Ayrault.

La rândul său, Lavrov a dat asigurări că vrea avansarea procesului politic și estimează că o soluție presupune ”contacte directe” între Kiev și reprezentanții separatiștilor proruși în estul Ucrainei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img