spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăEconomieAgriculturaMinistrul francez al economiei vrea crearea unui "imperiu european" care să lupte...

Ministrul francez al economiei vrea crearea unui „imperiu european” care să lupte cu SUA și China

-

Ministrul francez al economiei şi finanţelor, Bruno Le Maire, pledează, într-o carte a sa ce va apărea miercuri, pentru crearea unui „imperiu european” în faţa Chinei şi SUA, care să ia mai mult în considerare ţările din Europa de Est, precum Polonia, informează marţi Agence France Presse citată de Agerpres.

- Reclama -

„Suntem într-un moment foarte particular al istoriei europene”, a explicat ministrul în timpul prezentării în faţa presei, marţi, a cărţii „Noul imperiu”, o lucrare de circa 100 de pagini publicată la editura Gallimard şi pe care, după cum a explicat el, a scris-o în timpul vacanţei de Crăciun.

„Este prima dată după 1957 când UE poate fie să dispară, fie să fie redusă la nimic pe scena internaţională”, a atenţionat Le Maire, marcând astfel intrarea sa în campania pentru alegerile europene din 26 mai, în care s-a angajat alături de Nathalie Loiseau, cap de listă pentru La Republique en Marche (LREM).

În cartea sa, ministrul francez reia temele care îi sunt dragi, precum nevoia de a afirma „suveranitatea europeană” în faţa Chinei şi „noilor sale drumuri ale mătăsii”, dar şi în faţa SUA, intrate în era „America First” a lui Donald Trump.

„Suntem în faţa unei alegeri simple: fie unitate mai puternică, fie feudalizare. În faţa riscului feudalizării, propun ceea ce eu numesc noul imperiu”, un spus Le Maire, precizând că foloseşte acest termen „pentru a trezi conştiinţele asupra a ceea ce poate fi o putere europeană”.

„Un imperiu cu reguli, care respectă statul de drept, cu frontiere, cu o cultură, cu naţiuni care au fiecare identitatea sa, cultura sa, memoria sa care trebuie respectate”, a afirmat ministrul francez, negând că ar avea el însuşi ambiţii la Bruxelles după alegeri.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img