spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeMinistrul finanțelor vrea să taie "parangheliile" primarilor de la final de an

Ministrul finanțelor vrea să taie „parangheliile” primarilor de la final de an

-

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță la one2one de la Europa Liberă că va propune în guvern reducerea cheltuielilor pe care autoritățile locale le fac, de regulă, la final de an. Primarii nu vor mai putea plăti pentru mașini, cadouri sau spectacole din banii rămași. „Paranghelii”, le numește ministrul.

- Reclama -

Ministrul Marcel Boloș dezvăluie la Europa Liberă, la one2one, că va propune această măsură Coaliției de guvernare până la finele acestei luni.

- Advertisement -

Dacă Guvernul își va însuși recomandarea, instituțiile locale nu vor mai putea cheltui, ca în trecut, banii rămași la buget pentru a cumpăra bunuri și servicii care nu sunt esențiale.

Experiența anilor precedenți arată că multe primării sau consilii județene foloseau banii pe care nu-i cheltuiseră în timpul anului pe cadouri sau petreceri de sărbători, mașini, telefoane, mobilă etc.

- Advertisement -

Interzicerea acestor cheltuieli e vitală pentru ca guvernul să poată încheia anul cu un deficit bugetar de maximum 5,5%, indicator de care depind finanțările prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Prin această măsură s-ar economisi la buget în jur de 4 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor spune că, la finele lunii septembrie, deficitul bugetar depășea 3% din PIB. La acest procent se adaugă încă 1% reprezentând cheltuielile pe care guvernul român pretinde că le-a avut din cauza războiului din Ucraina.

Așadar, în prezent, gaura la buget e deja de peste 4% – adică aproximativ 70 de miliarde de lei.

Marcel Boloș estimează că autoritățile locale vor rămâne în noiembrie și decembrie cu 8,9 miliarde de lei. Ministrul se așteaptă ca banii să fie cheltuiți pe mașini, mobilă, felicitări, cadouri sau spectacole de sărbători – lucruri sau servicii care nu sunt esențiale pentru activitatea lor.

Ministrul spune că acești bani, cheltuiți pe orice altceva în afară de utilități sau investiții, cresc deficitul bugetar și riscă sănătatea economică a țării.

O interdicție privind limitarea cheltuielilor care nu sunt esențiale există în lege și acum, doar că nu se aplică autorităților locale.

„La aprobarea legii în Parlament, autoritățile locale […] și-au creat această excepție. Noi, acum, suntem în situația în care nu putem controla acele cheltuieli. Trebuie să le securizăm, să-și păstreze trendul, cum procedează autoritățile publice centrale”, explică ministrul Boloș.

Oficialul spune că banii vor fi lăsați primăriilor, dar pentru investiții viitoare.

„Ar fi păcat ca România să ajungă în situația hilară să ia, Doamne ferește!, o decizie care să afecteze fondurile europene, iar cauza să fie aceste paranghelii la care nu mai avem limită.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img