Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost turnat la DNA de un fost consilier al lui Traian Băsescu. Este vorba de Theodor Berna, administratorul Tehnologica Radion, arestat preventiv anul trecut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat la 120 milioane de euro. Berna era supranumit Regele asfaltului. În arest preventiv, Berna a turnat sperând să-și reducă pedeapsa, printre alții și pe Vâlcov. Berna este în prezent trimis în judecată și se află în arest la domiciliu. Fost consilier al lui Traian Băsescu, pe când acesta era primarul Capitalei, Theodor Berna are o avere estimată la circa 75 milioane de euro, obţinută în principal graţie contractelor cu statul încheiate de cele mai importante firme ale sale, Tehnologica Radion şi Teloxim Con.
„Regela asfaltului” Theodor Berna a facut tranzactii de zeci de milioane de lei cu aceleasi firme fantoma in care a pompat bani si gruparea lui Sebastian Ghita, deputat PSD de Prahova, impreuna cu cea a lui Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, scria site-ul Rise Project.
Theodor Berna a fost arestat pe 19 august pentru spalare de bani si evaziune in dosarul lui Marcel Pavaleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, retinut si el in octombrie 2013, la pachet cu mai multi interlopi si afaceristi prahoveni abonati la contracte publice. In acelasi caz, procurorii ploiesteni cerceteaza 142 firme din toata tara acuzate de spalare de bani si evaziune, inclusiv Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) – consortiul minier care detine licenta de exploatare a aurului in Apuseni.
LEGĂTURA CU SEBASTIAN GHIȚĂ
„Regela asfaltului” Theodor Berna (foto) a facut tranzactii de zeci de milioane de lei cu aceleasi firme fantoma in care a pompat bani si gruparea lui Sebastian Ghita, deputat PSD de Prahova, impreuna cu cea a lui Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, scria site-ul Rise Project.
Theodor Berna a fost arestat pe 19 august anul trecut pentru spalare de bani si evaziune in dosarul lui Marcel Pavaleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, retinut si el in octombrie 2013, la pachet cu mai multi interlopi si afaceristi prahoveni abonati la contracte publice. In acelasi caz, procurorii ploiesteni cerceteaza 142 firme din toata tara acuzate de spalare de bani si evaziune, inclusiv Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) – consortiul minier care detine licenta de exploatare a aurului in Apuseni.
LEGĂTURA CU OAMENII LUI OPRESCU
Berna mai este acuzat ca l-ar fi mituit pe Madalin Dumitru, director la Directia Generala Infrastructura din Primaria Capitalei, cu bunuri electrocasnice si renovari la casele acestuia in schimbul unor contracte publice. Din acest motiv în urma denunțului lui Berna, Dumitru a fost arestat intr-un dosar instrumentat la DNA.
O alta firma a lui Berna anchetata penal in dosarul „Cosma-Pavaleanu”, Teloxin Con, a castigat in 2013 contracte de 600 de milioane de lei cu CNADR (Compania Nationala de Drumuri).
LEGĂTURA CU PDL
Theodor Berna, de 63 de ani, unul dintre cei mai mari asfaltatori români, arestat pe 19 august pentru 30 de zile, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu record, de peste 100 milioane de euro, a derulat numeroase contracte şi în Constanţa, iar unul dintre partenerii săi de afaceri este un milionar din Cernavodă, cunoscut mediului monden din Capitală. Este vorba despre Dan George Oproescu, de 38 de ani, asociat cu Berna în Customline Energy SRL, firmă înfiinţată în Iaşi, mutată ulterior în Bucureşti, care a ridicat un parc eolian la Vîrlezi- Galaţi. Al treilea asociat din firmă este Bogdan Gruia, de 43 de ani, un apropiat al fostului primar PDL din Sectorul 3, Liviu Negoiţă şi fin al fostului lider pedelist şi ministru Adriean Videanu. De altfel, toţi cei trei parteneri din firma de eoliene Customline Energy sunt percepuţi ca membri ai grupării de forţă strânse în jurul unor personaje precum Negoiţă, Videanu, Cristian Poteraş (fostul primar PDL al Sectorului 6), apartenenţa lui Berna la sfera de influenţă a PDL fiind, de altfel, una din explicaţiile unanim acceptate a succesului său fulminant în afacerile cu statul,scria Replica de Constanța.