spot_img
23.1 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeMinistrul Finanțelor despre Cîțu și dobânzi: Dincolo de inflaţie şi de ratinguri...

Ministrul Finanțelor despre Cîțu și dobânzi: Dincolo de inflaţie şi de ratinguri este modul în care România s-a împrumutat în neştire în ultimii doi ani şi a inundat piaţa europeană şi românească de titluri

-

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explicat, la Prima TV, de ce dobânzile la împrumuturi sunt mai mari în 2022, menţionând că dincolo de inflaţie şi de ratinguri este modul în care România s-a împrumutat în neştire în ultimii doi ani.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, despre o declaraţie a fostului premier Florin Cîţu, care a afirmat că în acest an ministerul de Finanţe a plătit o dobândă medie de 7,2% pentru împrumuturi, în timp ce guvernele liberale, în 2021, au plătit în medie o dobânză de 3,3%.

- Advertisement -

“Are perfectă dreptate când face aritmetică. Domnul Cîţu se pricepe doar la dobânzi. Domnul Câţu nu se pricepe în schimb la ce înseamnă stoc de datorie. Şi nu se pricepe, poate, sau se pricepe, dar nu vrea să spună, că sunt convins că se pricepe, că îl cunosc, se pricepe, dar e politician, nu spune ce este în spatele dobânzilor mai mari din 2022. Dincolo de inflaţie şi de ratinguri este modul în care România s-a împrumutat în neştire în ultimii doi ani şi a inundat piaţa europeană şi românească de titluri. Adică, practic, băncile au spus avem destule titluri de la voi, dacă vreţi să vă împrumutaţi, vă vom da cu mai scump. Dar mai mult decât atât. Spune un lucru şi e bine că spune – 7,2% este dobânda medie cu care s-a împrumutat România în 2022. În schimb, ceea ce este dureros pentru România, pentru că asta se poate gestiona, după cum vedeţi, în momentul acesta avem o scădere a dobânzilor, am avut vârfuri de 9,7”, a explicat Adrian Câciu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img