Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii, o să-i luăm din bani, a anunţat într-un interviu pentru Ziarul Financiar ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa.
PRINCIPALELE DECLARAŢII:
♦ Rectificare bugetară: vom rămîne la deficitul de 2,95% din PIB. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii, o să-i luăm din bani
♦ Situaţia de la Ministerul Apărării: „Ce s-a schimbat este faptul că norma de hrană nu se mai plăteşte în avans”
♦ Execuţia bugetară: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”
♦ Funcţionarea ANAF: „Vorbesc de cinci ori pe zi cu preşedintele ANAF. Punem datele din fiecare departament la un loc pentru analize de risc”
♦ Băncile, în vizor. „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”
♦ Rezerva de la Trezorerie, de 5,7 mld. euro, în scădere faţă de 7 mld. euro la începutul anului
♦ Emisiuni de titluri de stat pentru populaţie: „Vom ieşi cu titluri pe 5-10 ani”
♦ Acciza pe benzină: „Nu facem decât să corectăm o anomalie: am scăzut acciza, vânzările au crescut, dar petroliştii n-au plătit mai mult impozit pe profit”
♦ TVA de 18% se va aplica de la 1 ianuarie 2019
„Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru modificarea sistemelor IT“.
Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa afirmă că „mii de firme“ vor să aplice TVA defalcat de la 1 octombrie 2017, de când devine opţională această măsură, fiind atrase de reducerile oferite de Finanţe de 5% din impozitul pe profit.
„Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru modificarea sistemelor informatice“, a spus ministrul finanţelor Ionuţ Mişa, într-un interviu pentru ZF.
Măsura TVA defalcat, care presupune vărsarea banilor pe care o firmă îi primeşte drept TVA într-un cont separat de TVA deschis la o bancă din România, va intra în vigoare în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018 şi în mod opţional la 1 octombrie 2017. Firmele care intră opţional primesc deducere de 5% din impozitul pe profit şi alte facilităţi fiscale.