spot_img
25.8 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăDezvaluiriRomânia, reacţie slugarnică în faţa Ucrainei după interdicţia privind şcolile în limba...

România, reacţie slugarnică în faţa Ucrainei după interdicţia privind şcolile în limba română

-

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac l-a invitat vineri pe ambasadorul Ucrainei la Bucureşti pentru a discuta despre nou adoptata lege a învăţământului, care – în opinia autorităţilor române –  va limita dreptul etnicilor români de a învăţa în limba maternă.

- Reclama -

Pentru un protest diplomatic ambasadorul Ucrainei trebuia CONVOCAT la Ministerul român de Externe, şi nu INVITAT de un ministru de rangul trei din guvern pentru o DISCUŢIE, au comentat pentru FLUX 24 analişti de politică externă. 

Peste o jumătate de milion de etnici români din Ucraina vor fi afectaţi de noua lege, care le limitează posibilitatea de a studia în limba maternă.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Victor Micula, va merge la Kiev săptămâna viitoare pentru a discuta cu autorităţile ucrainene despre acelaşi subiect.

Adoptarea acestei legi a stârnit nu doar nemulţumirea României, ci şi a altor state vecine Ucrainei, transmite Radio România Actualităţi.

Noua lege a învăţământului adoptată recent de Parlamentul de la Kiev prevede, între altele, că în licee şi facultăţi se va preda exclusiv în limba oficială de stat, ucraineană, în timp ce limba maternă va putea fi utilizată în continuare doar în grădiniţele şi în şcolile elementare.

Ministerul român de Externe şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu noua lege ucraineană a învăţământului, iar ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a acuzat Ucraina că ‘a înjunghiat Ungaria pe la spate’, estimând că numeroase şcoli maghiare din regiunea Transcarpatia vor avea de suferit.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...