Ministrul de interne susține că ar fi găsit microfoane în locuință/ IGPR confirmă că a ridicat un dispozitiv/ SRI: E foarte grav

0
300

Ministrul Carmen Dan a declarat la România TV că a descoperit în locuinţa sa un dispozitiv de înregistrare. Aceasta a anunţat de urgenţă poliţia, care a deschis o anchetă.

„Am găsit un dispozitiv de înregistrare într-una dintre camerele aprtamentului în care locuiesc. De precizat că nu locuiesc într-o locuinţă RA-APPS. Dispozitivul l-am găsit într-o priză de telefon, nu era la vedere. Era conectat la o sursă de alimentare şi avea şi o baterie”, a declarat Carmen Dan pentru România TV.

UPDATE/ IGPR CONFIRMĂ:  Reprezentanţii Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) au anunţat că dispozitivul a fost ridicat şi urmează a fi expertizat.”Urmare a unei sesizări, în această după-amiază, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226”, au transmis reprezentanţii IGPR. Articolele la care se face referire vorbesc despre violarea de domiciliu (art. 224) şi violarea vieţii private (art. 226). Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie.

UPDATE/ SRI NEAGĂ: Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt, a negat că SRI ar fi implicat în spionarea ministrului de interne. E foarte grav că s-a găsit tehnică de ascultare în casa unui membru CSAT, a susținut el. Dispozitivul ar putea proveni dintr-o zonă privată,a precizat purtătorul de cuvânt al SRI.

„Din primele noastre verificări, vorbim de un dispozitiv care ar putea proveni din zona privată. Cel mai probabil, vorbim de un dispozitiv dintr-o zonă privată pentru că se pare că e un dispozitiv ieftin, care costă 200, 300 de lei şi care poate fi achiziţionat de oricine de pe orice site. Cu aceste dispozitive ieftine nu umblă nici serviciile de informaţii interne şi nici externe”, a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), la România Tv.

Ovidiu Marincea a mai precizat că SRI nu are nicio implicare în acest caz şi că instituţia va pune la dispoziţie tot ce este nevoie pentru desfăşurarea anchetei.

„SRI nu spionează şi nu înregistrează pe ministrul de Interne din România, pentru numele lui Dumnezeu. SRI este un serviciu de contraspionaj, SRI îi prinde pe spioni. SRI nu foloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate. În acest caz, care este un caz extrem de grav, când un membru CSAT găseşte în locuinţa sa un dispozitiv de înregistrare, SRI se va implica întru totul în acest caz, până la capăt. Vom acorda sprijinul ministrului de Interne şi acest lucru l-am comunicat ministrului. Asta exclude orice fel de implicare anterioară a Serviciului. Directorul SRI a vorbit deja cu Carmen Dan, iar SRI va pune la dispoziţie tot ce este nevoie pentru desfăşurarea anchetei”, a completat Ovidiu Marincea.

Carmen Dan a precizat că a găsit dispozitivul de înregistrare audio în momentul în care a vrut să-şi pună telefonul la încărcat în priză, iar faţa prizei s-a desprins.

„Era un dispozitiv în perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care să îl poţi vedea în mod normal. Am considerat că este un aspect care are atribuţiile şi competenţa necesară. Am descoperit dispozitivul azi-după amiază, când am vrut să pun telefonul în priză. După-amiază. După şedinţa de Guvern. Dispozitivul nu era vizibil, consider că este o precizare importantă. La domiciliu este spaţiul meu privat. Este un dispozitiv funcţional”, a declarat Carmen Dan, la Realitatea Tv.

Ministrul de Interne a precizat că a anunţat imediat poliţia şi că a făcut plângere.

Carmen Dan a mai spus că nu beneficiază de pază. „Nu am pază, nu am SPP, nu stă niciun poliţist în faţa locuinţei mele. Am considerat că nu este necesar. Am şofer. Plec de acasă de la domiciliu cu maşina de serviciu, revin la domiciliu. Este un spaţiu privat. Nu se pune problema ca un serviciu, SPP, să intre în spaţiul meu privat”, a declarat Carmen Dan.

„S-a făcut o verificare acasă şi doar ce au plecat cei de la poliţie, care au făcut cercetarea la faţa locului. Există deja un număr de înregistrare la Parchetul General, cel puţin aşa sunt informaţiile mele în acest moment. Din ce mi s-a spus, sunt primul demnitar care găseşte un microfon în spaţiul privat în care locuieşte şi am procedat aşa cum era normal”, a completat ministrul.

Carmen Dan a precizat că locuinţa unde locuieşte cu fiul său este închiriată în nume propriu de câteva luni de zile.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că nu este vorba de o locuinţă RA-APPS.