Politicile naţionale reprezintă inima politicii externe a Ungariei, în cadrul căreia Guvernul a sprijinit deja peste 60 000 de proiecte de dezvoltare economică în zonele locuite de maghiari din ţările vecine cu Ungaria, ceea ce a indus investiţii în valoare de 424 miliarde de forinţi (1,11 miliarde euro), a declarat, marţi, la Budapesta, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior conform agenției maghiare MTI.
În cadrul reuniunii Comisiei pentru Solidaritate Naţională a Parlamentului Ungar, ministrul a afirmat că, din cauza evenimentelor istorice, graniţele Ungariei şi cele ale naţiunii nu coincid, prin urmare, consolidarea comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei este o sarcină importantă.
Indiferent cine se află la putere, Guvernul ungar trebuie să aibă grijă, cu sufletul, de soarta comunităţilor naţionale care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei, a afirmat politicianul de la Budapesta.
Péter Szijjártó a subliniat că pentru aceasta este nevoie de o strategie pe termen lung, dar nu Budapesta este cea care trebuie să le spună oamenilor în cauză ce este bine pentru ei, ci aceştia trebuie să fie consultaţi. Şeful diplomaţiei ungare a adăugat că au şi procedat astfel, iar răspunsul a fost că, pentru orice, dezvoltarea economică este baza, motiv pentru care au fost lansate programe de dezvoltare economică în toate ţările vecine, cu excepţia Austriei.
Ministrul a subliniat că Guvernul ungar a sprijinit în total 60 121 de proiecte de dezvoltare economică, în valoare de 216 miliarde de forinţi (0,56 miliarde euro), ceea ce a dus la investiţii de 424 miliarde de forinţi (1,11 miliarde euro) în zonele locuite de maghiari din ţările vecine cu Ungaria.
“Până în prezent, am sprijinit 14 263 de proiecte în Voivodina, 34 466 în Ucraina Subcarpatică, 6 084 în Transilvania, 3 837 în Slovacia, 6 671 în Slovenia şi 800 în Croaţia, care au creat locuri de muncă şi venituri fiscale în ţările vecine şi au consolidat economiile ţărilor în cauză, precum şi comunitatea naţională maghiară”, a explicat Péter Szijjártó.
Acesta a declarat că programul s-a dovedit a fi de succes, că a fost o “situaţie tipică de câştig reciproc”, şi că Ungaria va continua să implementeze programe de dezvoltare economică transfrontalieră şi în viitor.
Politicianul a subliniat că situaţia comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei este cu adevărat bună doar dacă şi relaţiile dintre ţara respectivă şi ţara mamă sunt bune.
“Prin urmare, menţinerea celor mai bune relaţii posibile cu ţările vecine este întotdeauna un obiectiv al politicii externe ungare”, a explicat ministrul.
Şeful diplomaţiei ungare a salutat faptul că, în acest an, s-au înregistrat progrese în relaţiile cu toate ţările vecine sau cel puţin nu s-a înregistrat nicio deteriorare. Szijjártó a mai adăugat că a existat o singură excepţie, Ucraina, unde privirea continuă de drepturi a maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, începând din anul 2015, a dus la o situaţie permanentă de conflict între părţi.
În momentul în care a izbucnit războiul, Guvernul a pus în paranteză această problemă, a mai subliniat Péter Szijjártó, anul trecut însă, executivul de la Budapesta a fost forţat să îşi schimbe poziţia atunci când, la Kiev, au fost adoptate noi legi care au înrăutăţit şi mai mult situaţia minorităţii maghiare.
“Am explicat clar că nu vedem nicio posibilitate de a sprijini, în continuare, integrarea Ucrainei în UE dacă aceste drepturi, care au fost luate începând din anul 2015, nu sunt redate comunităţii naţionale maghiare (…). Maghiarii din Ucraina Subcarpatică pot conta în continuare pe sprijinul Guvernului ungar”, a avertizat ministrul ungar de externe.
Acesta a precizat că trecerea frontierei este o problemă esenţială, astfel încât, respectând legislaţia în vigoare, călătorii să poată traversa graniţa dintre Ungaria şi ţările vecine într-un mod civilizat, cu timpi de aşteptare reduşi şi să treacă cât mai des posibil.
Péter Szijjártó a mai subliniat că, din anul 2010, au fost deschise 33 de noi puncte de trecere a frontierei, iar în prezent există 116 puncte de trecere a frontierei, cu programe de dezvoltare în curs de desfăşurare.
De asemenea, acesta a abordat şi problema sprijinului acordat companiilor ungare care doresc să investească în zonele de peste graniţele Ungariei unde trăiesc maghiari, menţionând că, în prezent, 231 de astfel de investiţii sunt realizate cu sprijinul guvernului de la Budapesta.