Home Analize Ministrul de externe ungar, interviu la Cluj: NU ne temem de aplicarea...

Ministrul de externe ungar, interviu la Cluj: NU ne temem de aplicarea celor mai dure mijloace diplomatice

0

În vederea reprezentării intereselor maghiarilor nu trebuie să ne temem de aplicarea celor mai dure mijloace diplomatice, a declarat ministrul ungar de externe, într-un interviu publicat miercuri de ziarul clujean de limbă maghiară Krónika.

Ca o manifestare a politicii externe ungare, întemeiată pe interese, Péter Szijjártó a amintit că Ungaria nu susţine aderarea Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) până când în această ţară sunt adoptate măsuri care încalcă interesele economice ale Ungariei şi care nu respectă normele internaţionale, precum şi de faptul că, din cauza Legii învăţământului din Ucraina, autorităţile de la Budapesta au spus clar că toate aspiraţiile Ucrainei vor fi blocate neîntârziat la forumurile internaţionale.

Péter Szijjártó a precizat că, din motive similare, Ungaria ar fi fost şi împotriva aderării României la OCDE, dacă în cazul Gimnaziului Romano-Catolic din Târgu Mureş autorităţile române nu ar fi promis soluţionarea, pe termen lung, a situaţiei şcolii.

„Nu trebuie să dăm dovadă de slăbiciune, ci trebuie să punem capăt politicii externe depăşite de umilinţă şi teamă de conflicte. Politica externă patriotică de acum este în stare să meargă până la capăt în interesul maghiarilor din Ungaria şi de dincolo de graniţele ţării”, a subliniat şeful diplomaţei ungare.

Potrivit ministrului ungar de externe, evenimentele din ultimele săptămâni ne-au arătat clar că Ungaria şi România au nevoie una de cealaltă. Printre domeniile „nevoii reciproce”, Péter Szijjártó a amintit relaţiile economice dintre cele două ţări şi promovarea în comun a intereselor la nivel internaţional. Iar, în acest sens, al promovării reciproce a intereselor, şeful diplomaţiei ungare a amintit drept exemplu de poziţia adoptată în comun faţă de Legea învăţământului din Ucraina.

”Ambelor părţi le-a picat fisa că posibilităţile, capacităţile şi apropierea noastră, precum şi firele care ne leagă, nu trebuie folosite în detrimentrul celuilalt, ci în beneficiul comun. Dacă această viziune raţională va învinge în ambele capitale, care încep cu litera „B”,  la cel mai înalt nivel al politicii de guvernare, atunci prin această nevoie reciprocă vom putea obţine multe împreună, în urma căreia vor avea de profitat cele două ţări şi cele două minorităţi”, a afirmat Péter Szijjártó, care a adăugat: Autorităţile române au manifestat deschidere şi bunăvoinţă faţă de programul de dezvoltare economică care se va aplica în Transilvania, după ce partea ungară a spus clar că autorităţile din Ungaria vor să procedeze exact cum procedează statul german faţă de saşii care au mai rămas în Transilvania.

Oficialul ungar şi-a exprimat încrederea că în curând vor fi eliberate documentele diplomaţilor ungari care îşi desfăşoară activitatea la consulatele generale din Miercurea Ciuc şi Cluj-Napoca şi va primi autorizare de funcţionare noul consul general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Pentru deschiderea Institutului Cultural Maghiar din Cluj-Napoca au mai rămas câteva sarcini birocratice ce ţin de diplomaţie, a mai spus Péter Szijjártó, care a precizat: „Nu vreau să fac declaraţii pripite, dar am sentimentul că, după o lungă perioadă, autorităţile române manifestă cea mai mare deschidere pentru realizarea unui sistem de relaţii european şi inteligent”. La remarca, potrivit căreia formatorii de opinie români încearcă cu multă patimă să facă o corelaţie între bunele relaţii interstatale ruso-ungare şi aspiraţiile de autonomie din Ţinutul Secuiesc, respectiv între susţinerea acestor aspiraţii de către autorităţile de la Budapesta, Péter Szijjártó a subliniat: Este obligaţia Guvernului Ungariei să acorde sprijin comunităţilor minorităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei, indiferent dacă există sau nu în vecinătatea lor o mare putere.”Chiar dacă relaţiile noastre cu Rusia nu ar fi bune, tot am susţine comunităţiile noastre maghiare. Politica externă promovată de Ungaria nu slujeşte intereselor autorităţilor de la Washington, Bruxelles sau Moscova, deoarece reprezintă interesele maghiarilor. Ştiu că nu a fost aşa tot timpul, dar, până când eu voi îndeplini funcţia de ministru de externe, aceasta va rămâna aşa, în mod cert”, a afirmat ministrul de externe al Ungariei

Ad

Exit mobile version