Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a vizitat, luni, biserica franciscană de la Şumuleu şi a depus o coroană de flori la monumentul de la Siculeni, în cadrul scurtei vizite pe care a efectuat-o în judeţul Harghita.
Péter Szijjártó a fost primit, la Şumuleu, de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, şi de părintele Urbán Erik, directorul Bisericii Franciscane, după care a vizitat lăcaşul de cult şi s-a recules câteva momente la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
După vizita de la Şumuleu, Péter Szijjártó a mers la monumentul Siculicidium, din localitatea Siculeni, ridicat în memoria secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece. El a fost primit cu aplauze de aproximativ 200 de persoane, unele îmbrăcate în costume populare şi purtând în mâini steagul Ungariei.
Acesta a rostit un discurs şi a depus, apoi, o coroană de flori la monument. Szijjártó a vorbit, în discursul său, de faptul că Siculeniul reprezintă un simbol pentru maghiari din care aceştia pot învăţa că „împotriva voinţei imperiale” se poate face opoziţie cu succes doar dacă sunt suficient de mulţi şi de organizaţi.
„De aceea, sarcina noastră este acum ca, învăţând din evenimentele din 1764, din nou şi din nou să consolidăm şi să organizăm naţiunea noastră, această alianţă naţională, în aşa fel încât acele tendinţe imperialiste să nu ne dea deoparte”, a spus ministrul de Externe, conform traducerii oficiale.
El a mai amintit că maghiarii au putut supravieţui peste o mie de ani în Europa Centrală şi în Bazinul Carpatic pentru că au fost capabili să se solidarizeze în momentele importante ale istoriei.
Szijjártó a vorbit şi de politica naţională maghiară, potrivit căreia „fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar”.
„În urmă cu puţin peste un deceniu am început să reunim din nou naţiunea maghiară şi dincolo de hotare. Şi atunci am clarificat că fiecare maghiar răspunde pentru fiecare maghiar. Acest lucru a fost reflectat şi în decizia privind acordarea dublei cetăţenii şi acest lucru se oglindeşte şi în acea abordare a politicii naţionale maghiare potrivit căreia nu noi vrem să vă spunem de la Budapesta dumneavoastră, comunităţilor maghiare din afara graniţelor, ce anume este bun pentru dumneavoastră, ci vă întrebăm cum putem să vă ajutăm, cu ce vă putem îmbunătăţi viaţa şi dacă dumneavoastră ne răspundeţi, şi ne răspundeţi, atunci încercăm să acţionăm conform acestui răspuns”, a afirmat ministrul ungar de Externe.