Home Analize Ministrul de Externe maghiar: După vizita lui Orbán la Moscova „liderii europeni...

Ministrul de Externe maghiar: După vizita lui Orbán la Moscova „liderii europeni aproape că stau la rând la uşa Kremlinului”

0

Întâlnirea de săptămâna trecută a premierului Viktor Orbán cu preşedintele rus Vladimir Putin a fost un succes, deoarece a marcat începutul unui val semnificativ de dialog între Rusia şi Occident, singura cale pentru a găsi o soluţie paşnică la situaţia din Ucraina, a declarat marţi Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, conform comunicatului remis de minister.

În urma unei întâlniri online a miniştrilor de externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul a reamintit că preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni timp de cinci ore cu omologul său rus, ministrul de externe şi cel al apărării din Marea Britanie vor face o vizită la Moscova în zilele următoare, iar săptămâna viitoare este programată şi o vizită a cancelarului german.

“Suntem încântaţi de faptul că, din acest punct de vedere, acţiunea de spargere a gheţii a prim-ministrului ungar a avut succes, iar acum liderii europeni aproape că stau la rând la uşa Kremlinului”, a spus Szijjártó.

El şi-a exprimat sprijinul pentru dialogul european de securitate relansat de preşedinţia OSCE – asigurată în prezent de Polonia -, spunând că tensiunea creată poate fi atenuată numai prin dialog.

Ca stat central-european, Ungaria este, desigur, mult mai interesată de cooperarea între Est şi Vest, decât de o revenire la Războiul Rece, a psihozei acestuia, care a adus deja multă suferinţă în trecut, în această zonă a continentului, a spus el.

În acest sens, ministrul a făcut apel la actorii importanţi ai politicii mondiale “să nu ia decizii pripite pentru care ar plăti pe urmă ţările Europei Centrale, ci să se angajeze într-un dialog decent, bazat pe respectul reciproc”.

În sfârşit, ministrul a menţionat că Ungaria, ca ţară vecină, are tot interesul ca Ucraina să fie un stat puternic şi stabil, însă doreşte în acelaşi timp ca Kievul să pună capăt, în sfârşit, politicii sale antimaghiare.

“Dacă această politică va continua, libertatea de decizie a guvernului ungar în privinţa sprijinirii Ucrainei în viitor va fi extrem de limitată”, a avertizat Péter Szijjártó.

Ad

Exit mobile version