spot_img
26.2 C
București
luni, septembrie 26, 2022
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar: Comisia Europeană trebuie să garanteze că energiei nucleare...

Ministrul de externe maghiar: Comisia Europeană trebuie să garanteze că energiei nucleare nu i se vor aplica niciun fel de de restricţii din cauza sancţiunilor

-

În Europa s-a format, recent, cea mai gravă criză energetică din toate timpurile, iar în această situaţie este mai clar ca niciodată că energia nucleară este necesară pentru securitatea aprovizionării şi pentru tranziţia ecologică, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Praga.

- Reclama -

Prezent la cel de-al 7-lea Congres al Industriei Nucleare de la Praga, şeful diplomaţiei ungare a subliniat: Comisia Europeană trebuie să garanteze că energiei nucleare nu i se vor aplica niciun fel de de restricţii din cauza sancţiunilor. Toate instituţiile de la Bruxelles, autorităţile naţionale şi băncile trebuie să respecte această măsură care a fost enunţată în mod clar în momentul impunerii sancţiunilor.

“Încetinirea şi obstrucţionarea investiţiilor nucleare dăunează, practic, suveranităţii statelor europene. Una dintre cele mai importante componente ale suveranităţii este securitatea aprovizionării cu energie”, a spus Péter Szijjártó.

“Din acest punct de vedere, în Ungaria energia nucleară şi investiţiile în Paks sunt de o importanţă crucială, astfel că instituţiile, băncile sau autorităţile care încetinesc sau obstrucţionează construirea de noi blocuri la centrala nucleară de la Paks ar dăuna, practic, suveranităţii şi aprovizionării cu energie a Ungariei”, a declarat ministrul. 

Péter Szijjártó a subliniat că în urma războiului din Ucraina şi a răspunsurilor la acesta, în Europa s-a format, recent, cea mai gravă criză energetică din toate timpurile, securitatea aprovizionării ţărilor de pe continent fiind pusă sub un mare semn de întrebare.

Printre motive, politicianul maghiar a menţionat şi faptul că Europa a devenit “prea confortabilă” în domeniul aprovizionării cu energie, aşa-numitele tranzacţii de pe piaţa spot au câştigat teren în detrimentul contractelor pe termen lung, în infrastructura de transport lipsesc multe elemente, iar tranziţia la energii verzi a devenit o tendinţă politică în loc de o chestiune profesională.

Ministrul ungar de externe a subliniat că subiectul energiilor verzi a devenit o victimă a campaniilor politice, prin definirea diverselor obiective, profesionalismul a fost înlocuit cu “bluff-uri politice”, iar în urma dezastrului de la Fukushima, pe continent s-a format o atitudine antinucleară.

Szijjártó a subliniat că în ceea ce priveşte domeniul energiei, în Europa condiţiile de piaţă au încetat practic, astfel că ţările care se vor descurca şi care vor fi în siguranţă sunt cele care pot produce singure energia pe care o folosesc. 

Potrivit ministrului, acest lucru creşte şi mai mult importanţa energiei nucleare, deoarece ea face ca statele să devină mai independente de “evoluţia complet iraţională a preţurilor internaţionale la energie”, motiv pentru care şi Ungaria se străduieşte să crească, într-un timp cât mai scurt posibil, capacitatea centralei nucleare de la Paks.

“Energia nucleară este o modalitate sigură, ieftină şi durabilă de producere a energiei”, a spus ministrul.

“Punerea în aplicare a Pactului verde european nu este posibilă fără energie nucleară. (…) Circumstanţele ne-au arătat, mai clar ca niciodată, că Europa are nevoie în mod clar de energie nucleară”, a adăugat Péter Szijjártó.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...