Comisia Europeană să-şi facă şi ea tema de casă pentru ca diversificarea să nu rămână doar un vis, iar Comunitatea trebuie să ofere sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii în Europa de Sud-Est pentru a garanta securitatea energetică – a declarat vineri, în Azerbaidjan, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Luând cuvântul la Conferinţa de la Baku despre Coridorul Sudic de Gaze şi energia verde, ministrul a subliniat că scenariul cel mai realist privind diversificarea în Europa Centrală este implicarea cât mai curând a producţiei intensificate de gaze naturale în Azerbaidjan, în privinţa căreia Ungaria şi Azerbaidjanul au semnat săptămâna aceasta un memorandum.
În acelaşi timp, el a avertizat că există anumite condiţii prealabile în materie de infrastructură şi, deşi creşterea capacităţii gazoductului trans-anatolian este o veste bună, vor trebui puse în aplicare programe semnificative de dezvoltare a reţelei şi în Europa de Sud-Est.
Din acest motiv, Ungaria, Bulgaria, România şi Slovacia au făcut apel la Comisia Europeană să sprijine dezvoltările necesare pentru a garanta securitatea energetică în regiunea Europei Centrale, considerând această chestiune ca o prioritate pentru Comunitate – a reamintit ministrul.
“Dacă Uniunea Europeană nu foloseşte diversificarea doar ca un instrument de comunicare politică, atunci este timpul ca Bruxelles să acţioneze şi să finanţeze dezvoltările de infrastructură necesare în sud-estul Europei, permiţând astfel includerea producţiei intensificate crescute de gaze în Azerbaidjan” – a spus el.
“Pentru ca diversificarea să nu rămână doar un vis, Comisia Europeană trebuie să îşi facă şi ea tema de casă – a precizat ministrul.
El a declarat că Ungaria, fiind o ţară fără ieşire la mare, este în mare măsură dependentă de alţii privind aprovizionarea cu energie, inclusiv de efectuarea investiţiilor necesare în ţările vecine şi în celelalte ţări de tranzit.
“Guvernul a considerat întotdeauna că aprovizionarea cu energie este o problemă fizică, nu una politică sau ideologică. Atâta timp cât nu putem produce căldură cu ideologii sau declaraţii politice, trebuie să înţelegem aprovizionarea cu energie ca pe o problemă fizică” – a subliniat el.
Ministrul a identificat securitatea energetică ca o chestiune de securitate naţională, declarând că guvernul său va continua să respingă orice încercare de intervenţie în acest domeniu, aşa cum a făcut-o şi până acum. În opinia sa, aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură chiar şi în prezent, în mare parte datorită gazoductului Turkish Stream, care funcţionează în continuare la 100% din capacitate.
Szijjártó a subliniat că unii au încercat să împiedice construcţia gazoductului, ameninţând cu sancţiuni, cu toate acestea proiectul a fost finalizat datorită deciziilor curajoase ale ţărilor implicate. “Dacă nu l-am fi construit, astăzi ne-am confrunta cu probleme foarte grave” – a spus el.