În niciun alt stat membru al Uniunii Europene cetăţenii nu sunt consultaţi la fel de des pe cât de frecvent face asta Guvernul Ungariei, ceea ce face ca criticile cu privire la situaţia democraţiei să nu aibă credibilitate, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la un eveniment al Fundaţiei „Századvég”, transmite agenția maghiară de știri MTI.
În UE, comunicarea “pare că devine tot mai dificilă”, nu există un dialog real, “de obicei se fac doar observaţii şi se dau lecţii”; unul dintre motivele pentru care se întâmplă asta putând fi acela că părţile acordă sensuri diferite câte unui termen de bază, a subliniat Szijjártó.
În Ungaria se consideră că vorbim de democraţie atunci când ţara este guvernată prin mandatare din partea poporului, în conformitate cu voinţa sa. Însă în dicţionarul de la Bruxelles, termenul acesta este înţeles diferit, fiind mai degrabă echivalent cu liberalismul extrem, a subliniat ministrul.
“La Bruxelles, termenul acesta înseamnă un sistem în care cultura, religia, tradiţia sau patrimoniul nu contează. Acolo, o ţară este considerată a fi democraţie numai dacă în acel stat nu există dispute cu privire la faptul că şi un bărbat poate naşte sau dacă acolo presa este cel puţin 100% liberală. “Noi am numi asta mai degrabă o hegemonie ideologică”, a spus ministrul de externe.
Péter Szijjártó a mai spus: în lumina acestor fapte, nu este surprinzător că Uniunea Europeană a slăbit semnificativ şi că ponderea ei în performanţa economică mondială a scăzut, în ultimii douăzeci de ani, de la 21%, la 18%.
În opinia sa, blocul comunitar nu îşi poate apăra nici graniţele, respectiv nu poate încheia nici acorduri semnificative de liber schimb, totodată este lovit şi de o criză energetică.
“Hegemonia ideologică face imposibil ca UE să ofere răspunsuri pragmatice provocărilor cu care se confruntă”, a spus Szijjártó, adăugând UE le-ar putea transforma acestea în avantajul ei.
Potrivit ministrului de externe al Ungariei, răspunsurile maghiare au funcţionat bine într-o serie de domenii în care măsurile de la Bruxelles au eşuat, prin urmare, a făcut şi câteva propuneri pentru Uniunea Europeană.
“Să protejeze graniţele, să nu lase pe toată lumea să intre aici, şi dacă se poate, să nu facă presiuni asupra altora pentru ca aceştia să facă aceeaşi greşeală pe care au făcut-o ei”, a explicat Szijjártó, ca prim punct, subliniind că migraţia a condus la apariţia unor societăţi paralele, ceea ce a făcut ca în Europa de Vest siguranţa publică să slăbească.
“Să nu lupte împotriva legilor naturii: mama este o femeie, tatăl este un bărbat. Nu este nevoie de trei tipuri de toalete, nu este nevoie de trei rubrici pe formularele tipizate”, a continuat ministrul. Totodată, a remarcat că, în mod evident, la vârsta de peste 18 ani, fiecare trăieşte aşa cum doreşte şi iubeşte pe cine vrea.
Péter Szijjártó a menţionat, apoi, că “nu este o întrebare ideologică ce tip de producţie de energie este verde sau durabilă”. În acest sens, a amintit că există mai multe state din Europa Centrală care intenţionează să îşi extindă capacităţile de energie nucleară.