Home Analize Ministrul de externe maghiar acuză Bruxelles-ul că nu vrea diversificarea importurilor de...

Ministrul de externe maghiar acuză Bruxelles-ul că nu vrea diversificarea importurilor de gaze în Europa

0

Uniunea Europeană face presiuni asupra a șapte țări din sud-estul Europei, astfel încât acestea să refuze să furnizeze gaze rusești, dar în același timp refuză să ajute la diversificarea importurilor, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat TRT World, un extras din care a fost publicat pe pagina de Facebook a diplomatului.

„Uniunea Europeană face presiuni asupra noastră să cumpărăm gaz nu din Rusia, ci să-l cumpărăm din altă parte. Noi spunem: bine, suntem pregătiți să diversificăm, dar avem nevoie de noi rute de aprovizionare, vă rog să ne ajutați. Și ei spun: nu, gazul nu este modern, nu este durabil și trebuie să căutăm soluții verzi”, a spus Szijjártó, sugerând că sursele alternative vor putea înlocui gazul doar în 10-20 de ani.

Întrucât UE „închide ochii” și neajutând la diversificarea infrastructurii de gaze, Bulgaria, Ungaria, Grecia, România, Serbia, Slovacia și Turcia „au avut o serie de discuții cu privire la modul de creștere a capacității în regiune, astfel încât sistemul este capabil să livreze volume mari de gaze din Turcia, Azerbaidjan și Qatar prin sud-estul Europei către Europa centrală”, a spus ministrul ungar.

Acum, Ungaria primește aproximativ 80% din gazele naturale din Rusia, a scris Associated Press . În 2021, Gazprom și Ungaria au semnat două contracte de furnizare de gaze pe termen lung, fiecare pe 15 ani. Prin Ucraina, apoi prin Slovacia și Austria, Ungaria primește 1 miliard de metri cubi. m de gaz rusesc pe an, alte 3,5 miliarde de metri cubi. merg de-a lungul pârâului turcesc, apoi prin Serbia, a remarcat Orosz Hirek.

Szijjarto a declarat că Ungaria nu va rămâne fără gaz rusesc chiar dacă tranzitul prin Ucraina ar fi oprit (contractul Moscovei cu Kievul expiră la sfârșitul lui 2024): Serbia va putea furniza combustibil țării. Tot pe 21 august, Budapesta a convenit cu Baku cu privire la achiziționarea a 100 de milioane de metri cubi de gaze, iar ulterior volumul de gaz azer azer furnizat Ungariei va crește la aproximativ 1 miliard de metri cubi. m.

În plus, Ungaria a semnat un acord cu Turcia pentru achiziționarea a 275 de milioane de metri cubi. m de gaz în primăvara-vara anului 2024. Türkiye va folosi conducta Turkish Stream în acest caz. În august, Szijjártó a spus că Budapesta a încheiat un acord politic cu Doha privind furnizarea de gaze naturale lichefiate din Qatar către Ungaria din 2027, companiile celor două țări discută despre program, volume și rute de aprovizionare.

Ad

Exit mobile version