spot_img
5.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de externe maghiar acuză 2 "miniștri verzi" din Germania

Ministrul de externe maghiar acuză 2 „miniștri verzi” din Germania

-

Trebuie să acţionăm hotărât pentru a ne asigura că sancţiunile Uniunii Europene nu afectează în niciun fel sectorul energiei nucleare din Rusia, deoarece acest lucru ar dăuna intereselor naţionale fundamentale ale Ungariei şi ar ameninţa, de asemenea, securitatea nucleară globală, a spus ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Budapesta.

Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şeful diplomaţiei ungare a relatat că negocierile finale privind cel de-al zecelea pachet de sancţiuni încă mai durează la Bruxelles, iar în cursul acestui proces trebuie acţionat foarte hotărât împotriva oricărui tip de restricţii aplicabile asupra cooperării nucleare cu Rusia.

- Advertisement -

“Trebuie să ne împotrivim ferm includerii pe listă a Rosatom şi a celor din cadrul companiei, pentru că vreau să fie clar că sancţiunile impuse energiei nucleare sau Rosatom ar dăuna intereselor naţionale fundamentale ale Ungariei”, a declarat ministrul.

În plus, sancţiunile impuse Rosatom ar ameninţa şi securitatea nucleară globală, în condiţiile în care Rosatom este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială a industriei nucleare, fie că ne place asta sau nu, a adăugat Szijjártó.

- Advertisement -

Politicianul maghiar a arătat: chiar şi fără astfel de restricţii, în Europa există guverne care blochează eforturile maghiare cu privire la securitatea energetică. “Cei doi miniştri verzi ai guvernului german împiedică – fără nicio bază legală sau raţională – ca o companie germană să furnizeze tehnologia necesară pentru controlul noilor unităţi de la Paks”, a explicat ministrul.

În legătură cu obstrucţionarea, de către guvernul german, a livrării tehnologiei de control necesare extinderii centralei nucleare de la Paks, Szijjártó a subliniat: comanda a fost transmisă deja consorţiului Siemens Energy şi Framatome, astfel că dacă cei de la Berlin împiedică participarea companiei germane, va fi necesară negocierea cu partenerul său francez pentru sporirea rolului acestuia.

“Totuşi, este ceva destul de nebunesc că în Uniunea Europeană s-ar construi o centrală nucleară cu tehnologie de control provenită din cele mai puternice două ţări europene, iar guvernul german riscă, în prezent, ca aceasta să fie înlocuită cu tehnologie rusă. Este logic ca guvernul german să facă aşa ceva?” – a întrebat ministrul maghiar, subliniind, de asemenea, că aici nu este vorba despre calitatea tehnologiei ruseşti, întrucât Rosatom este o companie aflată în topul mondial al domeniului.

“Sper că cineva din mass-media germană – unde în mod evident, libertatea presei se află la un nivel fantastic – va fi, într-o zi, suficient de curajos încât să pună această întrebare unuia dintre cei doi miniştri: care este motivul comportamentului lor”, a spus Péter Szijjártó.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img