Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, și-a anulat o călătorie în Irak, ce urma să aibă loc în următoarele două săptămâni, după o dispută cu Bagdadul referitoare la o vizită în Kurdistanul irakian, a relatat joi revista germană Der Spiegel, citată de agenția DPA.
Anunțul survine în chiar ziua în care ministrul de externe irakian se află la București.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 23 noiembrie 2017, convorbiri cu ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, dr. Ibrahim Al-Eshaiker Al-Jaafari, aflat în vizită în România, anunță MAE.
Ministrul Teodor Meleșcanu și ministrul Ibrahim Al-Eshaiker al-Jaafari au abordat, de asemenea, provocările politice și de securitate cu care se confruntă statele din regiune, inclusiv Republica Irak. Astfel, șeful diplomației române a accentuat faptul că „România a susținut, și susține, menținerea unității, suveranității, integrității teritoriale și independenței Republicii Irak, precum și a Siriei și Yemenului.”,mai spune MAE.
Potrivit Der Spiegel, guvernul irakian a blocat o vizită în regiunea autonomă Kurdistan din nordul Irakului.
Aproape 150 de militari germani participă la instruirea trupelor kurde peshmerga angajate în lupta împotriva grupării extremiste Stat Islamic.
Nici măcar intervenția cancelarului german, Angela Merkel, nu l-a putut convinge pe premierul irakian, Haider al-Abadi, să-i permită ministrului Sigmar Gabriel să efectueze o vizită în Kurdistan. Ministrul german a refuzat să întreprindă numai o vizită la Bagdad.
Relațiile dintre Bagdad și Erbil sunt tensionate în legătură cu referendumul de independență din 25 septembrie desfășurat în Kurdistan și în zonele disputate, inclusiv provincia Kirkuk, bogată în petrol.
Circa 92 % dintre kurzi au votat în favoarea independenței la referendum, pe care Bagdadul l-a declarat neconstituțional.
Curtea Supremă Federală a Irakului a decis de asemenea că referendumul este neconstituțional.