spot_img
20.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalizeMinistrul de externe de la Budapesta cere la Cluj maghiarilor din Transilvania...

Ministrul de externe de la Budapesta cere la Cluj maghiarilor din Transilvania să participe la recensământul din România și să se declare unguri

-

Alegerile parlamentare din luna aprilie, din Ungaria, au arătat că patria mamă poate conta pe membrii comunităţilor naţionale maghiare din afara graniţelor sale, iar asta este şi invers valabil, a afirmat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la Cluj-Napoca.

- Reclama -

În cadrul unei conferinţe de presă comună susţinută împreună cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR şi viceprim-ministrul României, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că, în Ungaria, la alegerile parlamentare, alianţa partidelor aflate la guvernare a obţinut un număr record de voturi ceea ce îi va conferi un număr record de reprezentanţi în noul parlament.

Politicianul a subliniat că decizia nu se referă numai la viitorul Ungariei, ci la întreaga naţiune, motiv pentru care au considerat important ca în acest viitor toţi membrii naţiunii să poată participa. Potrivit ministrului, acest lucru este firesc pentru acea parte a societăţii care are o gândire creştină, conservatoare şi gândeşte pentru naţiune, faţă de stânga care are o “poziţie diametral opusă” şi a dorit întotdeauna să îi excludă din deciziile comune pe maghiarii care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei.

În acest context, Szijjártó a salutat faptul că un număr record de maghiari din afara Ungariei au participat la alegerile parlamentare. În total, au sosit 318 083 de voturi prin corespondenţă, dintre care 205 767 au fost trimise la misiunile consulare ale Ungariei din Cluj Napoca şi Miercurea Ciuc. Acesta a mai adăugat că peste 251 000 de persoane au votat cu Fidesz-KDNP.

“Alegerile au demonstrat, de asemenea, că patria mamă contează pe comunităţile naţionale maghiare de peste graniţe, iar la rândul lor, şi acestea pot conta pe patria mamă”, a declarat politicianul de la Budapesta mulţumindu-le celor implicaţi că “nu au dat crezare tentativelor josnice de provocare”, cum a fost şi cazul voturilor prin corespondenţă găsite la un deponeu ilegal de lângă Târgu Mureş.

Péter Szijjártó a explicat că este importantă participarea la recensământul care se desfăşoară în România şi i-a rugat pe maghiarii care trăiesc aici să îşi facă timp să completeze formularul şi să se declare maghiari.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img