Promovarea schimbării dimensionale în economie şi creşterea valorii adăugate este o sarcină importantă, dar acest lucru necesită extinderea capacităţilor de cercetare şi dezvoltare, iar obiectivul guvernului este de a face din Ungaria una dintre ţările fruntaşe în Europa şi în acest domeniu – a declarat vineri, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Potrivit comunicatului emis de minister, cu ocazia anunţării celei mai recente investiţii a firmei Lightware, ministrul a relatat: această societate ungară producătoare de materiale audiovizuale îşi va extinde centrul de cercetare şi dezvoltare din Budapesta şi va înfiinţa un centru de servicii de inginerie la Szeged, creând 43 de locuri de muncă noi pentru ingineri de dezvoltare cu studii superioare.
Conform informării sale, guvernul va oferi o finanţare de 2,4 miliarde de forinţi (6,1 milioane euro) pentru această investiţie de 9 miliarde de forinţi (22,8 de milioane de euro), care va avea o valoare adăugată ridicată, contribuind totodată la schimbarea dimensională a economiei.
„Într-adevăr este un lucru imens faptul că o companie deţinută de maghiari, înfiinţată de doi studenţi, devine furnizorul unor companii ca Google, Facebook, Netflix sau Microsoft” – a spus ministrul.
În discursul său, el a subliniat că societatea, care îşi obţine aproape toate veniturile de pe pieţele de export, a acordat întotdeauna atenţie menţinerii activităţilor sale de dezvoltare în Ungaria, astfel încât peste 300 din cei aproximativ 400 de angajaţi ai săi lucrează în ţară, iar acest număr va creşte acum.
El a subliniat: actuala investiţie demonstrează şi ea că, spre deosebire de trecut, deja şi întreprinderile cu capital ungar pot juca un rol în schimbarea dimensională a economiei.
„Obiectivul nostru nu poate fi altul decât acela de a deveni una dintre ţările fruntaşe în Europa în domeniul cercetării şi dezvoltării, prin urmare, în ultima perioadă am adaptat sistemul nostru de stimulare a investiţiilor pentru a putea finanţa aceste investiţii cu valoare adăugată mare, cu un conţinut tehnologic şi de dezvoltare deosebit de ridicat” – a spus el.
Ministrul a precizat că dezvoltarea tehnologică şi îmbunătăţirea productivităţii nu are alternativă nici în cazul ramurilor tradiţionale ale industriei, mai mult, experienţa arată clar că societăţile aduc în Ungaria mai întâi funcţiile de producţie şi apoi, dacă sunt mulţumite de condiţiile locale, funcţiile de cercetare-dezvoltare şi de servicii.
„Astfel „Made in Hungary” va deveni „Invented in Hungary”” – a spus el.