Transnistria își menține cursul spre independență, cu aderarea ulterioară la Rusia, curs aprobat la referendumul din 2006, a declarat ministrul de Externe al nerecunoscutei republici, Vitali Ignatiev, într-o discuție cu jurnaliștii, extrase din care au fost difuzate de postul de televiziune TSV, informează agenția TASS.
”Vectorul de politică externă al Transnistriei rămâne neschimbat – independența și, ulterior, libera aderare la Federația Rusă, așa cum s-a aprobat la referendumul din 2006”, a spus ministrul. În favoarea acestui vector s-au pronunțat 98% dintre participanții la plebiscit. După aceea, Consiliul Suprem al Transnistriei s-a adresat Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei cu rugămintea de a recunoaște nerecunoscuta republică în calitate de stat independent și suveran.
Nerecunoscuta republică a fost creată la 2 septembrie 1990 pe teritoriile moldovenești de pe malul stâng al Nistrului, unde populația este prepoderent vorbitoare de limbă rusă. Locuitorii regiunii s-au pronunțat împotriva acțiunilor politicienilor radicali ai Moldovei, care au luptat, atunci, pentru ieșirea republicii din componența URSS și unirea ei cu România. Autoritățile Moldovei au încercat să reglementeze problema prin forță, pe malurile Nistrului izbucnind un conflict armat, în timpul căruia și-au pierdut viața peste 1000 de persoane, alte zeci de mii au fost rănite sau devenind refugiați.