spot_img
3.1 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăActualitateMinistrul Dandana toarnă minciuna franțuzească

Ministrul Dandana toarnă minciuna franțuzească

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O bombă de proporții pică în parlamentul României: conform unui răspuns oficial al ministrului Economiei, Virgil Popescu, ambasada Franței a mințit prin omisiune în mega-scandalul de luna trecută privind amendarea marilor retalieri franco-germani de către ANPC, soldată cu demiterea șefilor instituției pomenite și ai ANSVA. Mai exact, ambasadoarea a dezmințit informația presiunilor asupra guvernului, în timp ce ministrul Economiei le confirmă oficial.

Reamintim faptele: la începutul lunii trecute, în presă a explodat informația că ambasada Franței a reacționat în scandalul amendării unor mari retalieri franco-germani (Carrefour, Kaufland, Lidl, Auchann șamd) de către ANPC după identificarea a numeroase probleme sanitare care puneau în pericol sănătatea clienților.

Pe 4 noiembrie, se titra, spre exemplu, că ambasada Franței s-a scandalizat și a bătut cu pumnul în masa guvernului în privința controalelor ANPC și ANSVA, care pînă atunci ocoliseră cu grijă marii retaileri internaționali.

Pe 8 noiembrie, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, a răspuns la solicitarea Asociaţiei Pro Consumatori cu privire la articolele din presă referitoare la o întâlnire ce ar fi avut loc în data de 4 noiembrie 2021 la Ministerul Economiei între Domnia Sa şi reprezentantul ANPC, Mihai Culeafă pe tema controalelor realizate de ANPC în unele magazine ale societatilor comerciale Cora, Carrefour si Auchan, potrivit unei postări afişate pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Iată răspunsul Ambasadei:

”Domnule Preşedinte,
Ambasada Franţei este la curent cu zvonurile apărute în presă, pe care ni le-aţi semnalat. Doamna Ambasadoare Laurence Auer nu se află în prezent în România, prin urmare nu a avut cum să participe la vreo întâlnire cu reprezentanţi ai ministerului Economiei. În plus, această Ambasadă nici nu a solicitat, nici nu a avut recent vreo întrevedere cu Autoritatea naţională pentru protecţia consumatorilor.”

Cam în aceeași perioadă, AUR, prin deputatul Ringo Dămureanu, adresează o interpelare parlamentară ministerului Economiei, în care cere informații despre întîlnirea invocată în presă cu reprezentanții ambasadei franceze.
Răspunsul vine în aceste zile și e năucitor: ministerul confirmă informațiile din presă și dă peste cap minciunile ambasadei.

Ce se arată în răspunsul ministrului Virgil Popescu:

”Reprezentanții Ambasadei Franței la București au solicitat în data de 29 octombrie o scurtă întrevedere între dl.ministru Virgil Popescu și dl.Pierre Lignot, consilierul economic al amnbasadei Franței, împreună cu reprezentanții principalelor companii franceze de retail prezente în țara noastră.

Temele de discuție propuse de partea franceză au fost:

– importanța economică și contribuția sectorului de retail francez pentru economia noastră
– impactul măsurilor sanitare asupra sectorului de retail și asupra economiei românești
– propunerea unor măsuri concrete care să concilieze atît restricțiile sanitare cît și accesul în magazine pentru toți clienții, vaccinați ori nevaccinați, autorizarea unor culoare de acces.

Întrevederea fost stabilită pentru joi, 4 noiembrie, 2021. Însă, aceasta nu a mai avut loc deoarece în dimineața zilei reprezentanții ambasadei Franței la București au anunțat telefonic anularea întrevederii”.

Absolut halucinant.

Avem confirmarea oficială de la cel mai înalt nivel a faptului că reprezentanții marilor retaileri amendați de ANPC și ANSVA s-au plîns ambasadei Franței, care a antamat imediat o întrevedere cu ministrul Economiei, iar punctajul discuției confirmă că problema consta în măsurile sanitare luate împotriva lanțurilor de magazine. În plus, discutarea impactului retailerilor asupra economiei României aduce destul de mult cu o formă de presiune vecină cu șantajul.

La fel de limpede e și motivul anulării intempestive a întrevederii: tocmai apariția în presa zilei de 4 noiembrie a informațiilor privind presiunile franceze asupra guvernului României.

Oricum ar fi, răspunsul ministerului Economiei relevă clar că ambasadoarea Franței a mințit, prin omisiune, dar nu mai puțin grosolan, în comunicatul oficial atunci cînd a spus că ambasada nu a solicitat vreo discuție cu ANPC și a vorbit de ”zvonuri”. Explicabil, atît timp cît ambasada a mers direct la vîrful ministerului Economiei și nu a ținut să se încurce cu mărunțeii de la ANPC, aflați în subordinea ministerului. O întrevedere despre care doamna Auer nu a suflat o vorbă. 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img