spot_img
0.7 C
București
joi, decembrie 1, 2022
AcasăActualitateMinistrul Dandana, o nouă dandana: Noua schemă de subvenționare a facturilor crește...

Ministrul Dandana, o nouă dandana: Noua schemă de subvenționare a facturilor crește prețurile cu 27%

-

Guvernul intenționează, de la 1 aprilie, să înlocuiască actuala schemă de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la energie electrică pentru consumatorii casnici cu un sistem nou de subvenționare, care va consta în scutirea populației de la plata certificatelor verzi și a taxei de cogenerare, care fac parte din prețul final de furnizare al electricității, precum și din reducerea TVA la curent de la 19% la 5%, cu condiția încadrării într-o limită de consum lunar de 300 kWh.

- Reclama -

Cel puțin asta reiese din declarațiile destul de confuze făcute marți pe această temă de către premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Noul sistem ar urma să fie aplicat până la 1 iulie 2022.

În noua schemă de subvenționare gândită de Guvern pentru aplicare de la 1 aprilie, prin scutirea de certificate verzi și de taxa de cogenerare, precum și prin reducerea TVA la 5%, prețul plătit ar fi de 0,901 lei/kWh, respectiv cu 27% mai mare decât în baza actualei scheme de compensare și plafonare (0,709 lei/kWh), dar cu 21% mai mic decât cel din piață, de 1,14 lei/kWh, conform calculelor Profit.ro.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img