spot_img
9.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăActualitateMinistrul Dandana are voie de la UE să dea ajutor de stat...

Ministrul Dandana are voie de la UE să dea ajutor de stat pentru repornirea Azomureș pentru ca fermierii să aibă îngrășăminte, dar amână

-

Azomureș a anunțat că va produce din nou fertilizatori pentru agricultură dacă primește din partea statului 50 de milioane de euro sau gaze ieftine. Guvernul este presat de fermieri care nu mai găsesc îngrășăminte, transmite Europa Liberă.

Dacă reprezentanții Executivului nu vor ajunge la o înțelegere cu conducerea companiei elvețiene care deține combinatul Azomureș, culturile agricole riscă să nu aibă îngrășăminte care să susțină o producție bună.

- Advertisement -

La această problemă se adaugă și seceta din sudul și sud-estul țării, care ar putea face ca recolta din acest an să fie mai mică față de 2021.

După ce grupul Interagro și-a închis activitatea anul trecut din cauza problemelor financiare și penale ale patronului Ioan Niculae, Azomureș a rămas singurul producător autohton de îngrășăminte.

- Advertisement -

Războiul din Ucraina a oprit și importul de fertilizatori, deoarece mare parte dintre aceștia veneau de pe piața externă tocmai din Rusia și Ucraina.

În urmă cu aproape două săptămâni, într-un mesaj intern al combinatului din județul Mureș, unitate deținută de concernul elvețian Ameropa, Harri Kiiski (CEO al Azomureş) susține că reluarea producției este condiționată de un ajutor de stat.

„Comisia Europeană a inițiat discuții pe acest subiect și în această săptămână a lansat un pachet de sprijin pentru agricultură. În jur de 500 de milioane de euro vor fi oferite pentru actorii din domeniul agricol. În același pachet a fost inclusă și industria fertilizanților, o companie poate primi o subvenție de până la 50 de milioane de euro. Este o veste bună pentru Azomureș pentru că astfel putem echilibra prețurile la gazul natural”, spune Kiiski în video-ul consultat și de Europa Liberă.

Ajutorul de stat despre care Harri Kiiski vorbește este trecut în Regulamentului delegat (UE) 2022/467 al Comisiei din 23 martie 2022 de acordare a unor ajutoare excepționale de adaptare producătorilor din sectoarele agricole.

Harri Kiiski mai amintea în mesajul intern și despre negocierile purtate cu ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL). Faptul că varianta subvențiilor a fost adusă în discuțiile pe care le-a avut cu Azomureș a fost confirmat pentru Europa Liberă de Virgil Popescu la începutul lunii aprilie.

Acest ajutor de stat ar fi posibil în 2022 în urma unei derogări a Uniunii Europene care permite în acest an sprijinirea sectorului energetic cu bani publici în contextul crizei europene din domeniu. În această iarnă, prețul gazelor și al energiei electrice au crescut și de 3-4 ori față de acum un an, creșteri motivate de reluarea abruptă a producției industriale după pauza cauzată de Covid.

Combinatul chimic și-a oprit producția pe 6 decembrie 2021, decizie motivată de prețurile mari la gaze și de faptul că unitatea nu ar fi încheiat un contract pentru a-i fi furnizate gaze în 2022.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img