spot_img
32.5 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizeMinistrul Culturii: Românii sunt ''campionii pierderii patrimoniului prin conservare''

Ministrul Culturii: Românii sunt ”campionii pierderii patrimoniului prin conservare”

-

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă că românii sunt ”campionii pierderii patrimoniului prin conservare” şi există ”o asemenea viziune strictă” în ceea ce priveşte prezervarea acestuia, încât nimeni nu se încumetă să investească în clădiri de patrimoniu.

- Reclama -

„Vă spun despre patrimoniu un lucru extraordinar de rău. Noi suntem campionii pierderii patrimoniului prin conservare. Există o asemenea viziune strictă în prezervarea patrimoniului încât nimeni nu se încumetă să investească în clădiri de patrimoniu. Ca să iei un aviz de la Ministerul Culturii pentru a bate un cui într-o clădire de patrimoniu pierzi ani din viaţă. Avem acum prin PNRR nişte monumente care trebuia să fie avizate, mâine e deadline, astăzi abia am reuşit să trecem de comisie trei din şase, celelalte nu au mai vrut să mai vină. În primul rând ar trebui să avem şi o viziune asupra modului cum ne raportăm la patrimoniu. Eu aş opta pentru conservare prin dezvoltare, astfel încât să încurajezi investitorii să vină şi să bage bani”, a declarat Romaşcanu, marţi, la Palatul Parlamentului, la conferinţa „Protecţia infrastructurii critice”.

El a adăugat că unii oameni şi-ar fi dorit case de patrimoniu în Bucureşti, dar „au fugit” din cauza acestei conservări foarte stricte „care nu a făcut decât rău”.

„Legat de programul naţional de restaurare al Ministerului Culturii, al INP (Institutul Naţional al Patrimoniului – n.r.), în şase ani a avut de la bugetul de stat 140 de milioane de lei pentru restaurări. La rectificările care au urmat în aceşti şase ani s-au dat înapoi vreo 91 de milioane şi din ce a rămas nici pe ăia nu i-a cheltuit toţi, deci o execuţie la INP pe 6 ani de 37%, când ne plângem că nu avem resurse să facem. Avem resurse, dar impotenţa administrativă este înfiorătoare. Ce s-a mişcat cu adevărat este unitatea de management a proiectului a Ministerului Culturii care a derulat peste 600 de milioane de euro până în acest moment. Avem un acord semnat acum câteva zile cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru încă 217 milioane. (…) Deci, din păcate, şi când avem bani nu ne descurcăm. Eu sper să reuşim o reformă a INP astfel încât fiecare leu care ne intră în zona de restaurare să fie cheltuit”, a afirmat ministrul. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...