Proprietarii sculpturii cer 20 de milioane de euro, în timp ce statul român nu poate oferi în clipa de faţă mai mult de cinci milioane.
„Nu, n-am ajuns la o înţelegere. În momentul în care am preluat eu mandatul, o comisie care fusese alcătuită din mai mulţi directori de muzeu, care au cercetat chestiunea şi s-au interesat şi şi-au format o opinie a mers pe ideea că statul nu poate da mai mult de cinci milioane de euro. De aici trebuie să mergem mai departe şi vom vedea dacă vor putea avea loc negocieri în continuare. E clar că statul român nu va putea să meargă… adică nu putem fi un competitor pe piaţa liberă internaţională, pentru că aici e vorba probabil şi de deschiderea internaţională, dar sigur, avem dreptul de preemţiune, avem oarecare, să zic aşa, ascendent moral. România e tot timpul oarecum în urmă în ceea ce priveşte patrimoniul lui Brâncuşi. Să ne amintim că la un moment dat a refuzat după moartea lui Brâncuşi să primească în ţară operele lui. Deci aici e şi un dosar istoric la care trebuie să ne gândim şi care cu siguranţă va atârna în deliberări”, spune ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
Întrebat dacă sunt şanse reduse ca statul român să intre în posesia sculpturii „Cuminţenia Pământului”, ministrul a răspuns: „Nu pot să vă dau un indice al şanselor. Cred că totul va depinde de negociere. Vă daţi seama că Ministerul Culturii nu are aceşti bani în bugetul lui nici acum şi nu-i va avea nici la anul, deci ar trebui să fie un efort naţional, pentru a achiziţiona această operă de artă. E pe agenda noastră de priorităţi, dar nu vă pot da un răspuns nici într-un sens, nici în altul deocamdată”.