Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, este doctorand la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar îndrumătorul său este directorul Teatrului Național Radu Stanca și al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac.Cele două instituții sunt finanțate de către ministerul Culturii, iar relația mentor – discipol de la ULBS este însă dublată de una financiară, însă în sens invers, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.
Ideea unui posibil conflict de interese a fost discutată de Turnul Sfatului atât cu ministrul Lucian Romașcanu, cât și cu Constantin Chiriac.
Ministrul spune că în urma întrebării adresată celor doi, Chiriac și-a manifestat ideea de a se retrage din proiect, însă a fost oprit chiar de el: „Chiriac este după părerea mea, și nu numai, cel mai mare, sau unul din cei mai mari manageri de cultură și de artele spectacolului din Europa și din lume în același timp”.
Constantin Chiriac face 30 de ani de Festival Internațional de Teatru, ministerul ăsta i-a dat bani de când hăul. A aduce acest lucru în zona de conflict de interese mi se pare mie personal exagerat. El are un festival extrem de bine poziționat și așezat în peisajul cultural și este un proiect strategic cultural al României, beneficiază de susținerea guvernului. Nu are ce legătură să aibă. Eu nu am găsit unul mai bun decât el”, spune ministrul.
Sub mandatul ministrului Romașcanu s-au acordat cei mai mulți bani de către Ministerul Culturii, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în ultimii 10 ani, 4,5 milioane de lei. Ministrul spune că doctoratul și banii dați în 2022 la FITS nu au nicio legătură. Au fost mai mulți bani, pentru că bugetul ”culturii” a fost mai mare.
De cealaltă parte, Constantin Chiriac a vorbit despre lucrarea pe care ministrul Romașcanu o pregătește, însă a fost evaziv atunci când a fost întrebat de cealaltă relație dintre ei, cea profesională.
”Domnul ministru e student la școala doctorală de la ULBS, cu o temă foarte interesantă și mai ales necesară României: Diplomație culturală și lidership cultural, prin Artele spectacolului, cinematografie, muzică etc!Școala doctorală încearcă să găsească o direcție practică de cercetare prin care să se facă un studiu aplicat a ce a însemnat Diplomația culturală în istoria României, dar mai ales, ce poate însemna astăzi!E o încercare foarte grea și toți profesorii din Școala Doctorală de la Sibiu sunt interesați să aibă un dialog foarte bun cu doctorandul precum și o implicare a Domniei sale, pe măsură!”, a transmis Constantin Chiriac.