Home Analize Ministrul Cercetării: Lansarea „Agerpres Daily News | Hold History” este un alt...

Ministrul Cercetării: Lansarea „Agerpres Daily News | Hold History” este un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur

0

Lansarea „Agerpres Daily News | Hold History” reprezintă un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur şi bine informat, iar folosirea tehnologiei blockchain este un argument puternic pentru autenticitatea şi veridicitatea informaţiilor, a declarat, luni, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, la evenimentul de lansare a proiectului.

„Într-o lume dominată de provocările digitale, utilizarea blockchain-ului pentru a garanta autenticitatea şi veridicitatea informaţiilor este esenţială. Lansarea „Agerpres Daily News | Hold History” este un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur şi bine informat.(…) Ceea ce facem noi astăzi va avea impact şi peste zeci de ani, din punctul meu de vedere. România este într-o perioadă în care tot mai mult se vorbeşte despre noile tehnologii şi suntem deja în etapa în care trebuie să le şi punem în practică. (…) Astăzi, de exemplu, putem cu un modul AI să filtrăm volume foarte mari de date, să găsim cuvintele cheie mult mai uşor. Şi nu vreau să vorbesc de anumite aplicaţii, dar chiar poţi să ajungi să scrii şi articole care să stea şi bine în pagină. Iar tocmai din acest motiv mă bucur că Institutul de Cercetare în Informatică (…) a venit cu o tehnologie de ultimă generaţie, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Ştiri AGERPRES, tocmai pentru a-i asigura pe cei care urmăresc această sursă de încredere în zona jurnalistică de faptul că informaţiile care vin aici sunt unele de calitate. Pe de o parte, vine suportul ministerului pentru a aduce în format digital o istorie de 135 de ani a jurnalismului din România, care pentru dumneavoastră, dragi studenţi, va fi una foarte utilă din punct de vedere al informaţiilor.(…) Doi, folosirea tehnologie blockchain e un foarte mare argument pentru faptul că o ştire care a fost difuzată, a fost transmisă sub o anumită formă, nu mai poate să fie modificată. Sau dacă e modificată, apar urmele acestei modificări. E un experiment foarte bun şi mă bucur că facem acest lucru cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES”, a explicat Bogdan-Gruia Ivan.

La rândul său, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti, Adrian-Victor Vevera, a subliniat faptul că proiectul pilot „Agerpres Daily News | Hold History”, care se va desfăşura în perioada 21-31 octombrie, va transpune zona de ştire, cu ajutorul tehnologiei blockchain, în secolul în care trăim.

„Noi îl considerăm total inovator (n.r – proiectul pilot). (…) Vom folosi tehnologia blockchain pentru a certifica şi a valida ştirile. În audienţa noastră, majoritatea studenţilor sunt de la Comunicare, Jurnalism, partea de matematică aplicată şi zona de tehnologie. Cred că ei sunt viitorii consumatori ai acestui program. Este un proiect care a pornit derivat din alte două proiecte”, a spus Adrian-Victor Vevera, adăugând că pe 1 noiembrie ar putea demara alte două proiecte.

El a menţionat că este vorba de un proiect care a început între AGERPRES şi ICI, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, de a se digitaliza întreaga resursă fotografică, arhiva de 135 de ani a Agenţiei, şi un proiect pe care ICI împreună cu AGERPRES l-au gândit, de a crea o aplicaţie de AI care să poată să citească pentru cei care sunt la volan, pentru cei care se ocupă cu altceva, un flux de ştiri, „dar ştiri care să fie validate”.

Adrian-Victor Vevera a menţionat că în felul acesta s-a ajuns la necesitatea de a valida ştirile, iar acesta este un obicei care a început să se practice la toate marile agenţii de presă. Astfel, s-a ajuns la zona de ştire sub forma unui NFT data care să rămână în memorie, să poată să fie colecţionat.

ICI Bucureşti şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, au lansat luni proiectul „Agerpres Daily News | Hold History”, care are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT). La evenimentul de lansare au fost prezenţi studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii Bucureşti, însoţiţi de decanul instituţiei, Romina Surugiu, precum şi studenţi de la Universitatea Româno- Americană.

Ad

Exit mobile version