Ministrul care a dansat cu Putin păstrat de Sebastian Kurz în scandalul Ibiza-Rusia: CANCELARUL AR PUTEA PLECA LUNI

0
18

Ministrul de externe austriac Karin Kneissl, care a dansat la nunta sa cu președintele rus Vladimir Putin, rămâne în funcție, a anunțat miercuri după amiază cancelarul austriac Sebastian Kurz. Kneissl a fost susținută pentru postul de șef al diplomației de la Viena de FPO-Partidul Libertății, care ieri a părăsit guvernul după demiterea ministrului de interne Herbert Kickl. Vladimir Putin a fost invitat special în Austria la nunta lui Karin Kneissl care a avut loc la
Gamlitz, un sat viticol din apropiere de Graz, în sud-estul Austriei.

Decizia păstrarării în guvern al lui Kneissl este ciudată deoarece acuzațiile la adresa Partidului Libertății-FPO se referă la relații apropiate cu Moscova.

Luni, după alegerile europarlamentare, se va dezbate în Parlamentul de la Viena moțiunea de cenzură împotriva cancelarului Kurz,. Moţiunea a fost depusă de un mic partid ecologist, Jetzt (Acum), dar social-democraţii şi Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) nu au exclus să o susţină, ceea ce le-ar permite să constituie o majoritatea pentru a determina căderea şefului guvernului înaintea alegerilor legislative anticipate anunţate pentru luna septembrie.

Mai mult chiar, ministrul de interne demis, Herbert Kickl, citat de cotidianul austriac Oesterreich, a declarat marţi că Partidul Libertăţii va susţine un eventual vot de neîncredere în cancelarul Kurz.

Legislativele anticipate au fost convocate de Kurz după publicarea, vineri, în presa germană a unor extrase dintr-o înregistrare video în care Strache, filmat cu camera ascunsă într-o vilă de la Ibiza în 2017, promitea contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.

Scandalul, care bulversează scena politică din Austria cu câteva zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, a provocat demisia lui Strache din toate funcţiile, iar ulterior plecarea tuturor celorlalţi miniştri ai FPOe din guvern.

Mai mulţi responsabili ai opoziţiei afirmă că şeful guvernului trebuie la rândul lui să-şi depună mandatul înaintea alegerilor anticipate.

‘Vrem ca întregul guvern de tranziţie să fie format din experţi, întrucât considerăm că doar această soluţie poate aduce încredere şi stabilitate în această etapă dificilă’, au indicat marţi social-democraţii din SPOe.