Ministrul bulgar al Apărării: Avem stenograma discuțiilor cu Iohannis

0
3423

‘Mai mult decât atât, acestea nu au fost discuții între patru ochi, există o transcriere a acestei întrevederi”,a declarat ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, în cadrul unei audieri joi, în Comisia de Apărare a parlamentului de la Sofia, privind așa-numita controversă a ‘flotilei la Marea Neagră”, relatează agenția bulgară de știri BTA.

Întrebarea adresată de omologul meu român menționa ‘crearea unui grup’ și nu a făcut referire la o flotilă” la Marea Neagră, a declarat ministrul bulgar.

„În această conversație, cuvântul ‘flotilă’ nu a fost prezent și nu ni s-a cerut nimic de acest gen’, a subliniat ministrul bulgar al apărării. ‘România ne-a propus să ne alăturăm unei inițative pentru ca Bulgaria, România și Turcia să consolideze pozițiile NATO în zona Mării Negre”, a explicat ministrul. El a discutat în legătură cu acest subiect cu ministrul român al apărării, Mihnea Motoc, pe 14 iunie la Bruxelles, în marja unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO.

Mai târziu, Nencev le-a precizat jurnaliștilor că înființarea unui grup presupune acțiuni coordonate în comun, în timp ce crearea unei flotile înseamnă să existe o singură comandă care trebuie asumată de una dintre țările participante.

‘Nu ne-am angajat și nu am fost de acord să continuăm discuțiile în acest format”, a mai spus Nencev.

Nencev a insistat că și-a coordonat poziția cu cea a ministrului de externe și a premierului și de fapt a exprimat aceeași poziție cu cea a șefului guvernului. Ministrul bulgar al apărării a afirmat de asemenea că l-a contactat pe președintele Rosen Plevneliev înainte și după întrevederea cu omologul său român pentru a-l informa în legătură cu discuțiile.