spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăEconomieAgriculturaMinistrul Bădălău, prins într-o afacere cu aur și cupru

Ministrul Bădălău, prins într-o afacere cu aur și cupru

-

Ministrul Economiei Niculae Bădălău este acuzat că ar fi implicat în afacerea SC MINVEST DEVA SA, scrie Puterea.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE DIN PUTEREA:

- Advertisement -

Exista doua grupari de interese ce actioneaza in jurul SC MINVEST DEVA SA, societate detinuta de Ministerul Economiei, obiectivele vizate fiind:

–  Haldele de steril auro-argentifer aferente fostei exploatari Barza respectiv halda Bloju, halda Maria, halda Bunei (fostul iaz de avarie al Uzinei Barza);

- Advertisement -

–  Cariera de minereu tip porphyri cu continut Au-Cu de la Valea Morii Noua;

–  Sterilul cu continut ridicat de metale pretioase Au-Ag din iazul de avarie tampon al fostei Uzine Gura Rosiei; acest steril este depozitat in prezent in albia minora a raului Abrudel, in proximitatea fostei uzine de preparare – flotatie Gura Rosiei.

Grupul de interese condus de afaceristul romano-maghiar Pompiliu Tripa

SC GOLD RUSH MINING SRL Oradea, controlată „de facto” de omul de afaceri romano-maghiar Pompiliu Sabin Tripa și reprezentata legal de Sanda Lenuța Bodea, sotia acestuia. Legătura lui Tripa cu Niculae Bădălău se face printr-o consiliera personala a lui Bădălău, cu origini in orasul Beius, judetul Bihor, aflata in relatii foarte apropiate cu Pompiliu Tripa de peste 25 de ani. Prin intermediul acestei consiliere a fost stabilit atat contactul direct cat si o prima intalnire intre cei doi, intr-unul din apartamentele hotelului Hilton Bucuresti. Ulterior, astfel de intalniri au mai avut loc la sediul Ministerului Economiei, unele in prezenta lui Victor Cazana, seful DPAPS, si a lui Iulian Offenberg, consilier superior al ministrului pe probleme de minerit.

Prin intermediul aceleiasi consiliere (cu acces la toata corespondenta de la minister a lui Badalau), a fost posibil accesul lui Tripa la continutul documentelor de interes pentru acesta, referitoare la activele Minvest Deva SA.

In vederea obtinerii accesului la obiectivele vizate de acesta, lui Pompiliu Tripa i-a fost facilitate, de catre Bădălău, o relatie cu Nicolae Dragoi, director SC MINVEST DEVA SA. Bazat pe aceasta sustinere, Tripa a mentionat tot timpul, in relatia cu Dragoi, puternicul sprijin de care se bucura din partea Ministerului Economiei si a lui Niculae Badalau, personal, precum si faptul ca nerezolvarea solicitarilor sale poate avea consecinte directe, mergand pana la schimbarea sa din functie.

Numele lui Bădălău, pe post de berbece

Ca urmare a acestor presiuni, SC MINVEST DEVA SA i-a acordat lui Pompiliu Tripa, fara respectarea unei proceduri de atribuire, doua contracte de inchiriere a terenurilor si constructiilor aflate in patrimoniul societatii:

–  terenul fostei uzine de preparare Gura Rosiei, in vederea obtinerii accesului fraudulos la sterilul cu bogat continut auro-argintifer existent pe platforma amintita, cat si in albia minora a raului Abrudel. Aceasta operatiune, prin care se acceseaza, fara un act de reglementare, resursa minerala amintita, se afla in faza de cercetare de catre ANRM in urma sesizarilor primite de la structurile din teritoriu, respectiv CIT Alba Iulia

–  terenul si cladirile aferente fostei uzine de preparare Gura Barza din localitatea Criscior in suprafata de peste 4 hectare la un pret subevaluat de 5.000 Ron plus TVA/luna (deasemeni prin atribuire directa fara respectarea procedurilor de atribuire) in vederea facilitarii accesului fraudulos la sterilul cu bogat continut auro-argintifer aferent Haldei Bunei (fost iaz de avarie a Uzinei Gura Barza, aflat pe platforma acesteia).

Mai mult, Niculae Bădălău a initiat doua ordine de ministru in vederea mandatarii de catre AGA a directorului general Dragoi pentru demararea procedurilor competitive de asociere in participatiune cu un partener privat. In fapt, scopul acestui demers il reprezinta exploatarea si valorificarea minereurilor cu bogat continut Au-Ag din cele trei halde (Bunei, Bloju, Maria) precum si a minereului cuprifer cu continut AU-Ag din cadrul carierei Valea Morii Noua – in lipsa unui act legal de reglementare emis de ANRM care este, conform Legii Minelor Nr. 85/2003, unicul gestionar al resurselor/rezervelor apartinand fostelor unitati miniere inchise prin HG.

S-a constatat faptul ca, beneficiind de acordul tacit al lui Nicolae Dragoi, directorul SC MINVEST DEVA SA, si folosindu-se de un acord emis legal de catre ANRM catre SC MINVEST DEVA SA, de prelevare a unei probe de maxim 500 Kg din cadrul haldei Bunei, omul de afaceri Pompiliu Tripa, prin compania sa GOLDEN RUSH MINING, a procedat in fapt la excavarea unei cantitati de peste 15 tone minereu cu continut Au-Ag din obiectivul amintit, precum si a altor cantitati industriale din alte halde sau iazuri aferente fostelor exploatari miniere (Halda Larga, Halda Hanes, iazul de decantare Rovina, iazul Zlatna) in lipsa oricarui act de reglementare emis de ANRM. In momentul demararii cercetarilor de catre ANRM, pentru a acoperii activitatile ilegale realizate, Tripa, folosindu-se de influenta sa pe langa Bădălău, l-a determinat pe Dragoi sa solicite in scris ANRM, in numele GOLDEN RUSH MINING, acordul (ulterior, dupa cum se vede) privind prelevarea unor probe industriale – 500 tone, in vederea mascarii activitatilor deja derulate in acest sens. ANRM a refuzat ferm aceasta solicitare pana la finalizarea cercetarilor demarate.

In vederea fidelizarii si atragerii lui Nicolae Dragoi in circuitul fraudulos al exploatarii minereurilor cu continut Au-Ag, Tripa a initiat si finantat, pe cheltuiala proprie, o deplasare impreuna cu Dragoi in Germania, la firma HOVER & BOCHER, in vederea prezentarii instalatiilor tehnologice ce urmau a fi folosite la prelucrarea minereurilor cu continut Au-Ag aflate in obiectivele MINVEST. La intoarcerea din aceasta deplasare, Dragoi l-a informat pe Bădălău de viabilitatea partenerului propus, adica firma lui Tripa, si de faptul ca acesta are potential in atingerea obiectivelor stabilite.

Ca urmare a faptului ca Victor Cazana, seful DPAPS, a refuzat implicarea – respectiv validarea prin documente emise de DPAPS a actiunilor ce urmau a fi intreprinse de MINVEST DEVA -, Niculae Bădălău l-a amenintat direct cu desfiintarea structurii DPAPS din cadrul Ministerului Economiei, lucru care s-a si intamplat in cele din urma. Refuzul lui Cazana de a da curs actiunilor solicitate de ministrul Bădălău a avut la baza primirea de catre acesta a unor note de informare din partea SRI, care avertizau in scop preventiv asupra actiunilor inteprinse de grupurile de interese in cooperare cu Bădălău.

ANRM i-a pus piedică lui Bădălău

ANRM a clarificat, in acord cu Legea Minelor nr. 85/2003, situatia legala a celor patru obiective vizate de grupurile de interese, atat prin inscrisuri catre MINVEST DEVA si catre Ministerul Economiei, cat si in cadrul unor sedinte de lucru la sediul ministerului, cu participarea lui Niculae Bădălău, precizand clar faptul ca

–  Licenta de Exploatare Nr. 1304/1999 – Barza nu a beneficiat de un act aprobat prin HG si publicat in MO, exploatarea a fost efectuata in baza unor programe anuale (preliminare) de exploatare aprobate de ANRM pana in 2007, cand a fost emisa Hotararea de inchidere prin HG 677/2007;

–  Nu exista sustinerea niciunui act de reglementare emis de ANRM care sa permita Ministerului Economiei, ca si actionar al MINVEST DEVA, initierea de proceduri in vederea asocierii in participatune cu un tert privat;

–  Singura posibilitate legala este initierea unui concurs public de oferte la care poate participa si MINVEST DEVA, in vederea obtinerii unui nou act de reglementare – licenta de explorare, licenta de exploatare.

Ca urmare a luarii pozitiilor legale de anulare, atat in scris cat si verbal, in cadrul intalnirilor cu ministerul, asupra functionarilor superiori ai ANRM, care au prezentat si sustinut aceste puncte de vedere, au fost exercitate presiuni atat din partea lui Nicolae Dragoi, seful MINVEST DEVA, cat si din partea unor functionari din cadrul Ministerului Economiei, toti mentionandu-l fara echivoc, ca factor de presiune, pe ministrul Niculae Bădălău.

Șantajul grupului de interese condus de Terra Resources

Un alt grup de interese care vizează activele Minvest Deva SA este format in jurul SC TERRA RESOURCES LLC, reprezentata de Daniel Boldor și Danut Lupu, impreuna cu un partener american. Aceasta grupare vizeaza urmatoarele obiective:

–  Haldele de steril cu un bogat continut Au-Ag aferente fostelor exploatari miniere Barza respectiv halda Bloju, halda Maria, halda Bunei (fostul iaz de avarie al Uzinei Barza);

–  Cariera de minereu tip porphyri cu continut Au-Cu de la Valea Morii Noua.

In raport cu obiectivul de la Valea Morii Noua, TERRA RESOURCES actioneaza de facto in numele EURO SUN MINING – SAMAX, care este proprietarul licentei de exploatare ROVINA, situata in imediata vecinatate a obiectivului Valea Morii Noua, scopul fiind extinderea perimetrului de exploatare ROVINA prin incorporarea rezervelor omologate de Au-Cu din cariera Valea Morii Noua care depasesc 50 de milioane tone minereu (rezerve deschise, neatacate).

TERRA RESOURCES promoveaza incheierea de contracte de asociere in participatiune cu toate societatile miniere din portofoliul Ministerului Economiei,  si anume BAITA SA, REMIN SA, MINVEST DEVA SA, in vederea obtinerii unui acces direct, fraudulos fara emiterea unui act de reglementare din partea ANRM la rezervele de minereu cu bogat continut polimetalic si de metale pretioase din cadrul fostelor exploatari miniere amintite.

Relationarea cu NICULAE BADALAU are la baza o veche relatie de prietenie a acestuia cu Danut Lupu, fapt invocat de acesta atat in fata functionarilor ANRM si din Ministerul Economiei, cat si in fata directorilor generali ai companiilor miniere amintite.

Elocvente sunt presiunile efectuate asupra celor trei directori generali, respectiv Nicolae Dragoi – MINVEST, Cecilia Banciu – BAITA, Nicolae Valca – REMIN, carora li s-au prezentat gata completate, in vederea semnarii, contractele de asociere in participatiune cu TERRA RESOURCES (in cote de participare 80% TERRA RESOURCES si compania de stat 20%). Scopul acestor contracte il reprezenta valorificarea imediata a minereurilor existente in diferite obiective fara a parcurge etapele legale ale unei proceduri competitive de selectie a unui partener privat prin structura DPAPS din cadrul ministerului si in lipsa oricarui act de reglementare emis de ANRM. In urma refuzului celor trei directori generali de a da curs acestor actiuni ilegale, Danut Lupu a trecut la amenintari directe, invocand consecinte imediate din partea ministerului condus de Niculae Bădălău, respectiv initierea unor actiuni ale corpului de control al Ministrului Economiei sau, dupa caz, demiterea si inlocuirea directorilor existenti cu unii mai obedienti. Ca o confirmare suplimentara privind implicarea personala a lui Bădălău in aceste demersuri, cei trei directori generali au fost supusi unor presiuni din partea superiorilor lor din cadrul Ministerului Economiei, solicitandu-li-se imperativ semnarea contractelor de asociere cu TERRA RESOURCES. Aceste aspecte pot fi oricand confirmate de personalul executiv al ANRM, pentru ca Danut Lupu l-a sunat pe Bădălău chiar din biroul presedintelui ANRM, pentru a-i preciza lipsa de cooperare in indeplinirea solicitarilor sale de catre functionarii publici ai Agentiei.

Informat fiind de aparitia unui alt grup de interese care vizează Minvest Deva SA, afaceristul Pompiliu Tripa – intr-o discutie cu Dragoi, seful MINVEST – i-a redat acestuia o discutie avuta cu Bădălău, in fata cladirii Ministerului Economiei, cand acesta i-ar fi spus ca nu are cu TERRA RESOURCES o intelegere de tip commercial, dar ca este nevoit sa actioneze sub imperiul santajului la care este supus de catre Danut Lupu, invocand materiale video compromitatoare, cu tenta sexuala, pe care Lupu le detine despre el, de la diferite evenimente la care au participat impreuna.

Acțiunile lui Bădălău împotiva intereselor statului român

Exista elemente suficiente care arata modul prin care Niculae Bădălău a incercat, si unele cazuri a reusit, subjugarea intereselor legale ale statului roman in vederea favorizarii unor grupuri de interese private. Sunt elocvente actiunile sale indreptate impotriva unor functionari care au refuzat sa fie partasi la demersurile ilegale inteprinse, respectiv Victor Cazana – DPAPS sau Gheorghe Ivan – fost secretar de stat in Ministerul Economiei.

Ca un corolar al presiunilor intreprinse de Bădălău pentru facilitarea intereselor frauduloase a celor doua grupuri de interese, în data de 12 iulie 2019, Iulian Offenberg, consilierul personal pe probleme de minerit al lui Bădălău, a contactat ANRM si pe Ninel Păianjen, Sef Audit Intern (acesta a mai lucrat in ANRM ca si Director Juridic, actionand din aceasta pozitie oricand apare o situatie delicata care ar trebui rezolvata), in vederea gasirii unei solutii care sa deblocheze situatia accesului fara un act de reglementare ANRM la resursele minerale din obiectivele amintite. Cu aceasta ocazie au discutat posibilitatea initierii unei HG prin care sa aloce direct Licenta Barza catre SC MINVEST DEVA SA, act care ar fi in afara legii, avand in vedere faptul ca pentru acest perimetru a fost adoptata o HG de inchidere si s-au cheltuit sume importante pentru inchidere si ecologizare. Mai mult decat atat acordarea unei licente de exploatare a unei resurse minerale – direct prin HG unei companii (fie ea si cu capital de stat) se afla in contradictie flagranta cu prevederile Legii Minelor Nr. 85/2003, art. 18: „Licenta de exploatare se acorda: a) Direct titularului licentei de explorare, la solicitarea acestuia, pentru oricare resurse minerale descoperite, in termen de 90 de zile de la data tranzmiterii catre autoritatea competenta a raportului final de exploatare acceptat de aceasta; b) Castigatorului unui public de oferta, organizat de autoritatea competenta in conditiile prezentei legi, pentru resursele minerale stabilite prin ordin prevazut la art. 19, alin. 2.’’

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img