spot_img
8.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeMinistru ungar la Oradea: Ungaria trebuie să devină o "ţară cheie" între...

Ministru ungar la Oradea: Ungaria trebuie să devină o „ţară cheie” între cele două lumi: Est şi Vest

-

Profitând de oportunităţile economice, Ungaria trebuie să devină o „ţară cheie” între cele două lumi: Est şi Vest – a declarat, joi, la Oradea, János Lázár, ministrul Construcţiilor şi Transporturilor din Ungaria.

- Reclama -

În cadrul conferinţei economice Festum Varadinum, János Lázár a afirmat că aceasta înseamnă că Ungaria devine un punct de intrare în lumea Uniunii Europene pentru cei din Est, traseul fizic, politic şi social către Vest trecând prin Ungaria, astfel încât ţările din jur şi cele mai îndepărtate au un interes în succesul Ungariei.

- Advertisement -

Prin construirea noilor centre economice, Ungaria a început o transformare economică, o „reindustrializare”, ale cărei venituri vor putea susţine dezvoltarea ţării pe baze proprii – a subliniat ministrul.

Subliniind importanţa autodeterminării, politicianul de la Budapesta a declarat că Ungaria nu primeşte fondurile europene care îi revin, deoarece spune NU războiului, migraţiei şi nu este dispusă să facă compromisuri în privinţa genului. Acesta a subliniat că dreptul şi posibilitatea autodeterminării naţionale nu trebuie sacrificate pe altarul integrării „în schimbul banilor”, cu toate acestea, societăţile sunt în prezent preocupate de dilema integrării sau suveranităţii, autodeterminării sau capitulării.

- Advertisement -

Potrivit ministrului, fondurile europene nu sunt „resurse cadou”, deoarece, la aderarea la UE, atât Ungaria, cât şi România, au renunţat la tarifele vamale şi la limitarea capitalului, deci nu primim bani gratuit, am renunţat la multe pentru realizarea pieţei comune.

În cadrul evenimentului organizat pentru antreprenorii din Bihor şi regiune, János Lázár a subliniat că, în anii următori, va trebui să trăim într-o lume bi- sau multipolară, dar, şi în această lume, trebuie să ne străduim pentru cooperare liberă şi polarizare minimă. Politicianul a reafirmat că, pe termen scurt, în aceste chestiuni nu este de aşteptat un acord între Uniunea Europeană şi Ungaria care să permită deblocarea fondurilor europene blocate.

Pentru perioada 2020-2027, Ungaria are la dispoziţie 21,8 miliarde de euro, din care, până acum, au fost deblocate 10 miliarde de euro, restul fiind blocate din cauza „conflictelor ideologice şi diferenţelor de valori” – a subliniat ministrul.

János Lázár a declarat că, în această situaţie, o naţiune trebuie să fie „deschisă şi descurcăreaţă”, succesul ei fiind de interes atât pentru Vest, cât şi pentru Est. În prezent, în Ungaria, sunt în desfăşurare investiţii chineze de 6 400 de miliarde de forinţi, astfel că nu occidentalii sunt cei mai mari investitori industriali şi economici, ci sud-coreenii şi chinezii care au preluat locurile fruntaşe.

În Europa Centrală, cea mai mare investiţie străină se realizează în Ungaria şi, în prezent, se ridică la 13-15 miliarde de dolari anual, iar în viitor va fi de 20 de miliarde de dolari, ceea ce, raportat la populaţie şi suprafaţă, este de proporţii gigantice, indicând că ţara este deschisă investiţiilor naţiunilor emergente din Est – a precizat politicianul de la Budapesta.

Această schimbare de structură a avut loc în politica internă ungară, iar rezultatele economice s-au materializat – a explicat János Lázár. Prezentând investiţiile chineze în Ungaria, acesta a menţionat că dezvoltarea tronsonului intern al liniei feroviare dintre Budapesta şi Belgrad este în curs de desfăşurare cu finanţare chineză, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, iar în industria auto, de exemplu, apariţia BYD în Ungaria reprezintă o provocare competitivă pentru producătorii din Europa de Vest.

Referindu-se la problemele economice ungare, János Lázár a afirmat că demografia reprezintă o problemă, o sarcină importantă este consolidarea capacităţii de apărare şi crearea unei noi industrii de apărare, precum şi creşterea performanţei economice.

Ministrul a clarificat că Ungaria nu priveşte la regiunile de graniţă cu România ca la nişte concurenţi, ci ca la nişte aliaţi, de aceea este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de transport, a accesibilităţii şi a conectivităţii.

La forum au luat cuvântul şi senatorul Attila Cseke, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor a UDMR, şi deputata UDMR, Rozália Bíró.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img