spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăActualitateViktor Orbán vine să facă campanie UDMR

Viktor Orbán vine să facă campanie UDMR

-

Pentru viitor, comunitatea maghiară din Partium (regiunea de vest a României, de la Arad la Satu Mare) este partenerul nostru strategic – a declarat, joi, la Oradea, János Lázár, ministrul ungar al Construcţiilor şi Transporturilor.

Politicianul a participat la o conferinţă de presă alături de senatorul Attila Cseke, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor a UDMR, şi a afirmat că unul dintre semnele acestui parteneriat va fi vizita, la începutul lunii iunie, a premierului Viktor Orbán în Partium, unde va participa la campania UDMR, subliniind astfel că nu doar comunitatea maghiară din Secuime poate conta pe cooperare şi sprijin.

- Advertisement -

Ministrul, care a făcut referire la forumul economic ce va avea loc, joi după-amiază, în reşedinţa judeţului Bihor, a explicat că evenimentul va analiza oportunităţile de cooperare economică şi cooperare româno-maghiară în regiunea Satu Mare şi Bihor, în paralel cu dezvoltarea oraşelor Debrecen şi Nyíregyháza.

Un obiectiv principal al preşedinţiei Ungariei la Consiliul Uniunii Europene va fi sprijinirea aderării României la spaţiul Schengen, obiectivul principal al Ungariei fiind eliminarea frontierei Schengen dintre Ungaria şi România – a subliniat János Lázár, adăugând că acest lucru reprezintă, în acelaşi timp, un interes social, economic şi naţional.

- Advertisement -

Construcţia autostrăzii M49 spre Satu Mare este o investiţie de 400 de miliarde de forinţi (1,03 miliarde euro) din partea statului ungar, a explicat János Lázár, iar Guvernul ungar este interesat să dezvolte o legătură mult mai rapidă între Debrecen şi Oradea, fie prin modernizarea reţelei feroviare, fie printr-un tramvai-tren similar cu cel din Hódmezővásárhely.

Politicianul a făcut referire la alegerile europarlamentare şi locale din iunie, subliniind că UDMR trebuie să atingă pragul de 5% pentru a menţine şi consolida încrederea alegătorilor.

Apreciind munca depusă anterior de Attila Cseke în cadrul Guvernului României, politicianul de la Budapesta a subliniat că, în timpul mandatului de ministru al acestuia, în judeţul Bihor au fost atrase investiţii în valoare de un miliard de euro, de care au beneficiat atât maghiarii, cât şi românii.

Astăzi, nu există niciun primar din judeţul Bihor care să aibă ceva rău de spus despre Attila Cseke, iar judeţul are un interes deosebit ca el să fie în fruntea acestuia – a declarat János Lázár.

Ministrul a menţionat că participarea anterioară a UDMR la guvernare a ajutat comunitatea maghiară să se apere şi să construiască, iar prezenţa maghiarilor în Guvernul României reprezintă o poziţie minoritară puternică.

În ce priveşte semnificaţia alegerilor, János Lázár a subliniat că este de o importanţă deosebită ca cei 1,3 milioane de maghiari din Transilvania să aibă reprezentare la Bruxelles şi a subliniat că Fidesz şi Guvernul ungar sunt parteneri buni, dar reprezentarea directă nu poate fi realizată mai bine decât de maghiarii din Transilvania.

Ar fi un mesaj politic negativ şi, în următorii ani, ar pune în pericol oportunităţile minorităţii maghiare în politica internă românească dacă UDMR nu ar atinge pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlamentul European – a subliniat ministrul. János Lázár a numit, de asemenea, o gravă greşeală faptul că unii candidaţi maghiari nu concurează pe lista UDMR, ci candidează separat la alegeri.

„Cine nu poate ajuta, măcar să nu dăuneze, cine slăbeşte la aceste alegeri UDMR-ul, va întări partidele româneşti” – a explicat ministrul, cerând tuturor să meargă la vot în data de 9 iunie.

La conferinţa de presă, Attila Cseke a declarat că parteneriatul dintre UDMR şi Fidesz este de interes naţional maghiar, iar cele două partide se consultă reciproc pe subiecte naţionale importante.

Gândim împreună în multe privinţe, de exemplu, dezvoltarea trebuie să aibă impact atât asupra mediului rural, cât şi asupra oraşului – a subliniat candidatul UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor. Acesta a mai adăugat că miza alegerilor europarlamentare este ca întreaga comunitate maghiară din Bazinul Carpatic să fie reprezentată, nu doar maghiarii din regiunea Partium.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img