spot_img
30.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizeMinisterul Finanțelor a dat lovitura în rezerva valutară: 3 miliarde de euro

Ministerul Finanțelor a dat lovitura în rezerva valutară: 3 miliarde de euro

-

Ministerul Finanțelor a cheltuit aproximativ 3 miliarde de euro din rezerva de valută și a ajuns, la final de 2021, ca aceasta să se situeze la echivalentul în valută a doar 17,85 miliarde lei (3,6 miliarde euro), în scădere de la 32,8 miliarde lei (6,63 miliarde euro) la final de 2020, arată calculele Profit.ro. Situația ar putea fi cea mai gravă de până acum pentru rezerva de valută, ceea ce reduce din atuurile statului atunci când se împrumută, la licitațiile săptămânale, de la bănci și investitorii mari și contribuie, astfel, la creșterea dobânzilor inclusiv pentru firme și populație.

- Reclama -

Nivelul rezervei de valută (buffer) este unul dintre secretele bine păzite ale ministerului. Instituția nu comunică pe acest subiect și nici ministrul sau alți oficiali nu fac declarații, dar, ocazional apar în documente ale Finanțelor referiri la rezerva de valută care permit calcularea acesteia. Cu o nevoie mare de bani, statul a stabilit deja un nou record la împrumuturile luate în ianuarie, dar o parte mare din acești bani au ieșit din conturile Finanțelor foarte rapid, mai spune sursa citată.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...