spot_img
-2.6 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasămediuMining Watch România şi campania Salvaţi Roşia Montană: Guvernul transformă Munții Apuseni...

Mining Watch România şi campania Salvaţi Roşia Montană: Guvernul transformă Munții Apuseni în 2.900 de hectare de deşeuri

-

Mining Watch România condamnă Guvernul României pentru acordarea licenţei de exploatare a cuprului şi aurului pentru zăcământul Rovina, arătând că proiectul este o nouă Roşia Montană şi un nou pas în transformarea Munţilor Apuseni într-o imensă carieră de suprafaţă, transmite Mediafax.

- Reclama -

„Mining Watch România şi campania Salvaţi Roşia Montană condamnă Guvernul României pentru acordarea licenţei de exploatare a cuprului şi aurului pentru zăcământul Rovina. Strategia de transformare a Munţilor Apuseni într-o imensă carieră de suprafaţă avansează vertiginos prin licenţa primită de Carpathian Gold pentru acest perimetru. În acest fel, Guvernul Ponta permite demararea de noi proiecte devastatoare pentru mediu, ignorând zecile de mii de oameni care au ieşit în stradă împotriva mineritului cu cianuri la Roşia Montană, în toamna anului 2013”, se arată în comunicatul organizaţiei neguvernamentale.

- Advertisement -

Reprezentanţii ONG-ului îl citează pe fostul director al Institutului Geologic Român Ştefan Marincea, potrivit căruia dezvoltarea de proiecte miniere în zonă ar duce la „generarea a nu mai puţin de 2.900 de hectare de deşeuri”.

Proiectul de la Rovina presupune exploatarea în „imense” cariere de suprafaţă a 120 tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, potrivit Mining Watch.

- Advertisement -

„Rovina ar putea deveni astfel cea mai mare exploatare din România, dimensiunea celor două cariere – cu diametre de 500 şi 600 de metri şi adâncimi între 300 şi 400 de metri, depăşind chiar şi proiectul Roşia Montană. În prezent întreaga zonă este acoperită de terenuri agricole, păşuni şi pădure, toate obiectivele proiectului fiind situate pe zone nelocuite, dar în imediata vecinătate a satelor Rovina şi Merişor ce aparţin comunelor Criscior şi Bucureşci. În linie dreaptă, Rovina este situată la 20 de kilometri de Roşia Montană şi la doar 7 km de Brad, oraş ce numără 13.900 de locuitori”, mai arată ONG-ul.

Carpathian Gold a obţinut din partea ANRM licenţă de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Roşia Montană, pe o perioadă de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax România, a anunţat compania canadiană.

Acordarea licenţei reprezintă primul şi cel mai important pas în procesul de licenţiere. Potrivit legislaţiei din România, licenţa va intra în vigoare după evaluarea finală de către mai multe departamente guvernamentale şi după publicarea în Monitorul Oficial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img