spot_img
20.3 C
București
miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Populismul ia amploare în Uniunea Europeană, Diplomaţia finlandeză sub şefia...

Deutsche Welle: Populismul ia amploare în Uniunea Europeană, Diplomaţia finlandeză sub şefia unui populist de dreapta

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Bernd Riegert/ Petre M. Iancu

- Reclama -

Populismul ia amploare în Uniunea Europeană. Iar Grecia se confruntă cu o problemă în plus din partea noului ministru de externe finlandez. Timo Soini ar vrea să-i dea afară pe eleni.

Timo Soini, noul ministru de externe al FinlandeiTimo Soini, noul ministru de externe al Finlandei

- Advertisement -

În Finlanda, Soini se bucură de simpatie. Şi-a încheiat studiile de politologie la Universitatea Helsinki cu o lucrare de diplomă despre „Populism în politică”. După care a început să-şi clădească şi o carieră de populist de dreapta. In 1995 şi-a întemeiat „Partidul Finlandezilor” numit şi „Adevăraţii Finlandezi”, o formaţiune eurocritică al cărei deputat finlandez şi european a devenit. În alegerile legislative finlandeze din aprilie, gruparea lui Soini şi-a adjudecat cel mai bun rezultat din întreaga ei istorie. În urma succesului său electoral, „Adevăraţii Finlandezi” au constituit cel de-al doilea grup, ca mărime, la nivelul forului legislativ din Helsinki şi au fost cooptaţi la guvernare, într-o alianţă cu liberalii şi conservatorii.

Nu suntem un pericol

Timo Soini in lupta electoralăTimo Soini in lupta electorală

- Advertisement -

În Finlanda formaţiunea lui Soini nu este considerată un partid extremist, ci popular, în sensul apropierii sale de năzuinţele naţionale. În interviul pe care l-a acordat postului Deutsche Welle, Soini a stăruit să se ţină seama de această apreciere. Potrivit lui „nu constituim un pericol pentru nimeni. Scopul nostru este să-i slujim poporului finlandez. Ne găsim în acelaşi grup parlamentar european în care se mai află conservatorii britanici, polonezii din partidul „Dreptate şi Justiţie”, precum şi „Alternativa pentru Germania”. Acesta este grupul nostru parlamentar. Nu suntem extremişti, suntem conservatori, un partid al valorilor conservatoare”.

Sondajele demonstrează că Timo Soini se bucură ca persoană de popularitate în Finlanda. Soini a îndepărtat din formaţiunea sa o serie de xenofobi şi de extremişti de dreapta. Deşi n-au dispărut din grupare chiar toate elementele radicale şi ultranaţionaliste e vorba de membri care, potrivit politologului Erkka Railo, „nu reprezintă faţa partidului ‚Adevăraţii Finlandezi’ ”. E totuşi un fapt că programul „Adevăraţilor Finlandezi” include atât de multe limitări ale imigraţiei încât formaţiunea este una anti-imigraţionistă, a afirmat Railo pentru Deutsche Welle.

„Grecia nu face parte din zona euro”

Finnische Flagge mit Staatswappen auf dem Präsidentenpalast in Helsinki

La Bruxelles, Soini se va alătura celorlalţi miniştri de externe aşezându-se, în calitatea sa de nou şef al diplomaţiei finlandeze, în proximitatea omologului său elen, care e de extremă stângă. Ceea ce va genera, în mod cert, potrivit aceluiaşi politolog, „discuţii interesante”. Chiar şi social-democraţii finlandezi le solicitaseră încă din 2011 grecilor concesii şi reforme, ceea ce, desigur, „complică situaţia”, e de părere Railo.

În ce-l priveşte, Soini cere de mult excluderea statului elen din zona euro din cauza lipsei de competitivitate economică a grecilor. Or, aceasta nu este, potrivit interviului acordat de Soini postului Deutsche Welle, o revendicare izolată în Finlanda, ci o concepţie „împărtăşită de mulţi oameni, indiferent de culoarea opţiunilor lor politice”. Soini s-a declarat convins că noul guvern de la Helsiniki se va arăta „extrem de reticent în a acorda fonduri ale contribuabililor Greciei întru salvarea, în fond, nu atât a grecilor, cât a băncilor franceze şi germane”.

În prima sa conferinţă de presă ţinută la Helsinki, viitorul ministru de externe a declarat că, deşi nu se pune problema ieşirii Finlandei din UE, comunitatea va trebui cu siguranţă să se schimbe şi să se reformeze. „Vom rămâne un prieten critic al Europei” a precizat el.

Fără modificări de curs radicale

Erkka Railo, Politikwissenschaftler Universtität TurkuPolitologul Erkka Railo

Politologul finlandez Erkka Railo nu se aşteaptă la schimbări radicale ale politicii externe a ţării sale. „Aş fi surprins dacă „Adevăraţii Finlandezi” ar exercita o influenţă considerabilă asupra politicii UE. De remarcat totuşi că Timo Soini s-a dezis de refuzul aderării la NATO a neutrei Finlande. În chestiunea acestui abandon al neutralităţii Soini a declarat că, dată fiind ameninţarea rusă, se va trece la verificarea avantajelor pe care Finlanda le-ar putea avea ca stat membru al pactului militar nord-atlantic. Şi guvernul precedent optase în favoarea unei apropieri de NATO, deşi majoritatea finlandezilor se împotriveşte aderării la alianţa nordatlantică. De altfel, şi noul ministru de externe va manifesta interes pentru ameliorarea relaţiilor economice cu Rusia, având în vedere că exporturile în ţara vecină s-au redus dramataic în ultima vreme.

Timo Soini e catolic practicant şi face parte, ca atare, dintr-o minoritate infimă în Finlanda. Chiar şi numai calitatea se de creştin, a declarat Soini, îi interzice xenofobia. El s-a pronunţat de asemenea în favoarea imigraţiei atâta timp cât e utilă pieţii muncii din Finlanda. În schimb, Soini respinge categoric căsniciile homosexuale şi avortul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img