spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeMilionarul lui Ponta, atac la Tudose în scandalul de la Transelectrica

Milionarul lui Ponta, atac la Tudose în scandalul de la Transelectrica

-

 Un fost șef al diviziei de mentenanță de la Transelectrica a dezvăluit la Digi24 că a trimis mai multe informări actualului premier Mihai Tudose, pe vremea când era ministrul economiei, iar acesta a răspuns să nu i le mai trimită lui. „Singura cerință a tuturor miniștrilor a fost să lăsăm lucrurile așa cum sunt”, a spus el. Este vorba de Constantin Iacov.

- Reclama -

Constantin Iacov a fost președinte al clubului de fotbal FC Național din București. Numele său apare în diverse scandaluri din lumea fotbalului.

- Advertisement -

El este un apropiat al fostului premier Victor Ponta.

Iacov a fost impus de guvernarea Ponta în conducerea SMART SA, o societate cu o miză extrem de importantă, dat fiind că gestiona toate contractele de mentenanță ale Transelectrica. Practic, tot ce înseamna menentanța rețelei de transport al energiei intra în sarcina SMART SA, preciza Hornews, într-un articol din ianurie 2016.

- Advertisement -

Iacov este un om de afaceri cu o avere uriasa. Potrivit unei declaratii de avere din 2014, este proprietarul a circa 50 de terenuri agricole si sase terenuri intravilane, din care trei in Bucuresti, doua in Buftea (Ilfov) si unul in Sacele (Brasov). Mai detine si doua case de vacanta in Ilfov si Brasov, un apartament in Bucuresti si doua spatii comerciale in Bucuresti. Este si posesorul unei motociclete Harley Davidson, unui cvadriciclu Bombardier, unui motoryacht Sealin T60 si unui autoturism Aston Martin. Detine o colectie de ceasuri de 800.000 euro. In 2014 a declarat conturi bancare de 3,8 milioane de euro si 2,9 milioane de lei. In plus era actionar la mai multe societati: Antrepriza Constructii Montaj Industrial, FC Progresul Bucuresti, Polvital Invest si Conban. De asemnea, figureaza cu imprumuturi de multe milioane de lei acordate unor societati si persoane fizice: Terra Construct Group (220.000 lei), Terra Activ Invest (265.765 lei), Antrepriza Constructii Montaj Industrial (5,6 milioane lei), FC Progresul Bucuresti (1,16 milioane lei), Florin Trifan (5 milioane euro), Marius Gavril Zaharia (845.000 euro) si Spartacus Tudor Napoleon Iacov (400.000 euro).

„Acest individ e un escroc. A venit la Naţional, a luat echipa cu Ponta, a vândut toţi jucătorii şi a desfiinţat echipa. A transferat banii apoi într-un off-shore. E omul lui Ponta care l-a pus apoi director la Electrica. E un mare escroc. Dacă merge pe urmele lui, se descorperă. multe. E omul lui Ponta”, a spus aacum un an Dumitru Dragomir la România TV. Numele lui Iacov a apărut și în scandalul demiterii lui Sorin Grindeanu din fruntea guvernului.

„Din păcate, ce s-a întâmplat ieri nu este un element singular. Numai în ultima săptămână, 23-29 octombrie, au fost raportate 44 de evenimente la nivel național. Toate astea pleacă de la o proastă politică pe care cei care au păstorit această instituție au făcut parte dintr-o anumită structură politică, care i-a impus acolo și prin care s-a încercat să se distrugă cumva această societate de stat, care e de interes național, și transferarea mententanței către societăți private”, a spus Constantin Iacov, fost șef al diviziei de mentenanță de la Transelectrica, la Digi24.

„Actualul prim-ministru Tudose, pe vremea când era ministru al economiei (decembrie 2014-noiembrie 2015 și februarie-iunie 2017, n.red.) și am avut ocazia să lucrez cu dândul a primti din partea mea cel puțin patru-cinci informări în care i-am explicat despre ce e vorba. La dânsul în birou, de câte ori am fost, erau mai multe stele decât ar avea un om normal pe umeri și mi-a spus să nu-i mai trimit lui aceste informări. La vremea respectivă, acele informări le făcusem și către premierul de atunci (Victor Ponta, n.red.) și știu că au fost redirecționate către Tudose. Faptul că Tudose știa de această situație și a acoperit-o prin menținerea în funcție a directorului Teau, numit de Chițoiu Daniel, și implicit această doamnă care conduce acum Transelectrica, Popescu, care are o legătură cu ministrul energiei Petcu, de care nu știe nimeni-nimic, sunt oameni care încearcă distrugerea acestei companii”, a mai spus fostul angajat al Transelectrica.

Constantin Iacov a precizat că toate aceste informări cu privire la situația Transelectrica le-a depus la cabinetul ministrului.

„Știți care a fost unul dintre răspunsurile date mie, în birou, de către Tudose? Nu poți s-o angajezi pe șefa mea de cabinet? Sunt (afirmații, n.red.) probate. Între timp, la insistențele domnului Tudose, a fost pusă director general la SMART SA. După o lună am fost nevoit să o dau afară, fiind o firmă pe care o deține Transelectrica”, a subliniat el.

Constantin Iacov a mai spus că sunt bani care să fie alocați pentru reparații, dar sunt redirecționați către acționar, adică statul român, fără să facă investiții.

„Toți miniștrii care s-au perindat după 2012 nu au vrut să țină cont de acel plan de investiții și să demită conducerile care nu l-au respectat. E obligatoriu, ține de siguranța națională”, a subliniat el.

„La cutremurul din 77, pagubele materiale – nu vorbim de victime – au fost mai mici decât la pana de curent care a urmat la o lună și ceva care a afectat România. În 2014, din cauza unei furtuni, în America, o pană de curent de 14 ore a produse pagube de 35 de miliarde de euro”, a precizat el.

Constantin Iacov a avertizat că suntem „aproape” de un astfel de fenomen îngrijorător.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img