Home Analize Miliardele de dolari din afacerea Roșia Montană: Când ne conduc proștii…

Miliardele de dolari din afacerea Roșia Montană: Când ne conduc proștii…

0

Când ne conduc proștii… am urmărit dezbaterile pe tema consecințelor înscrierii perimetrului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Pierde statul, nu pierde, în procesul aflat pe rol la Curtea de Arbitraj de la Washington? Casa de avocatura ce reprezintă Ministerul de Finanțe și, implicit România, spune că înscrierea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO ar fragiliza foarte tare poziția României și ar putea duce până la pierderea procesului, obligând România să plătească miliarde de dolari către partea vătămată, respectiv Gabriel Resources, scrie pe facebook fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu (PSD).

CE SUSTINE ALEXANDRU PETRESCU:
Nu am pretenții la premierul Cîtu, la Barna nici atât, nu am așteptări la o mare parte din useriștii care tind să repete lozinci la nesfârșit fără să priceapă nimic, însă specialiștii guvernamentali în domeniu ar trebui să cerceteze cel mai bun barometru: evoluția indicatorul GBU, aferent companiei Gabriel Resources LTD, pe piața bursieră din Toronto, Canada, acolo unde este listată compania.
Daca urmăriți portalul tradingview.com, fără să fiți experți în trading, veți remarca că exista o creștere de peste 60%, din ianuarie 2021 până în iulie 2021 a acțiunilor GBU.
De observat că în ultima săptămâna, premergătoare deciziei de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, s-au înregistrat cele mai mari volume de tranzacționare de la începutul anului, fapt ce a dus prețul din 0,27 CAD/sh (dolari canadieni pe acțiune) la 0,32 CAD/sh, reprezentând o creștere de 6% în volumele tranzacționate, cea mai mare creștere săptămânală înregistrată de la începutul anului.
Practic, aproape toată creșterea din 2021 a acțiunilor Gabriel Resources a început în luna iunie.
Extrem de important este că NU prețul aurului a motivat creșterea valorii pe acțiune, aurul având cam același preț cuprins între 1760-1800 USD/oz. Dacă doriți pot aprofunda: În prima săptămâna din ianuarie 2021, prețul aurului era de 1900-1930 USD/oz iar in iunie/ iulie era 1780-1800 USD/oz, deci înregistra o scădere de 100 USD per uncie, ceea ce arată clar ca nu prețul per commodities a generat creșterea acțiunilor.
Explicație există: investitorii recenți și mai vechi consideră că valoare per acțiune pentru Gabriel Resources LTD va crește considerabil în condițiile în care, foarte probabil, perimetrul Roșia Montana va fi acceptat în patrimoniul UNESCO, ceea ce va atrage, consideră investitorii, pierderea procesului de către Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington și plata de despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către Gabriel Resources LTD.

Ad

Exit mobile version