COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Ziua a început stupefiant pentru mulți internauți: maestrul Mihai Șora și-a lepădat blana de oaie – alias spoiala principiilor democratice – și a urlat precum lupii, sălbatic și nemilos. O televiziune la care apar penalii pesediști trebuie închisă urgent, a decretat maestrul pe Facebook. Respectăm libertatea de exprimare, dar numai cînd ne convine nouă, în rest, tăiem în carne vie. Nu mi-a venit să îmi cred ochilor ce se rostogolea năvalnic pe net și am intrat pe pagina bătrînului filosof, pentru prima oară, ca să mă asigur că așa stau lucrurile. Așa stăteau. Mihai Șora s-a enervat că Digi 24 i-a luat un interviu lui Florin Iordache și a stabilit:
”Dragi prieteni, e simplu. O televiziune care îl invită pe Altăîntrebare în fața românilor, merită să dispară”.
Au existat opinii, destul de multe, că un post merită să dispară cînd acumulează datorii imense și niciodată plătibile, inclusiv către buzunarele contribuabililor, și cînd se încăpățînează să stea în insolvență aproape un deceniu. Dar ca un cărturar să ceară, cu cinism și fățiș, lichidarea unui organ de presă doar pentru intervievarea unui lider politic, asta mai rar s-a văzut. Spre deloc.
Dincolo de dovada fermă că filosoful are aceleași viziuni ca și Vadim Tudor, contul său de Facebook mi-a mai furnizat, însă, o revelație legată de cine sau ce se vrea a fi Mihai Șora. Filosoful nu se vrea opozant profesionist al puterii. Nu e îngrijorat cu adevărat de viitorul copiilor, nepoților și al strănepoților. Nici nu e pare interesat să lase posterității o ultimă operă de maturitate. De intrarea în politică la o vîrstă record, ori de opere de binefacere șamd. Nu. Mihai Șora e un narcisist ca la carte, un om profund îndrăgostit de propria persoană, un cărturar care se vrea pop-rock star!
Dovada stă în numărul incredibil de fotografii – de ordinul sutelor – cu propria persoană, în toate pozițiile și situațiile imaginabile. Ba chiar inimaginabile, pentru că multe sunt fotografii trucate artistic prin procedee specifice celor prin care se promovează starurile din showbiz. În majoritatea zdrobitoare a lor, intelectualul apare singur în cadru; în unele, pur și simplu se răsfață. Îl avem pe Șora mîncînd vată de zahăr, cîntînd la un pian imaginar, alături de un cal, de un cîine, de o pisică, de o minge, de o tabletă, Șora lîngă statui,la proteste, lîngă copaci, Șora în barcă, Șora desenînd cocotieri, îmbrățișînd un ursuleț ori chiar propria persoană(!!), Șora gînditor, nins, vesel, trist, supărat, relaxat. Șora, Șora, Șora….replicat, multiplicat de sute de ori, (poate de mii, dar nu am avut atîta răbdare). S-ar putea să nu întîlnim atîta auto-promovare pe conturile Mihaelei Rădulescu, Andreei Marin, ale lui Smiley ori chiar ale unor vedete internaționale.
La senectute, Mihai Șora pare că a găsit metoda auto-omagierii perfecte, prin sutele de poze artistice postate pe pagina proprie. Și a găsit, totodată, metoda de a se plasa mereu în centrul atenției prin ieșirea la proteste, sub obiectivele camerelor TV, ale aparatelor foto și ale telefoanelor mobile. Un Faust care aleargă după tinerețea pierdută vînzîndu-și sufletul nu Diavolului, ci Digitalului. A descoperit cît de plăcut e să se scrie despre tine în presă, într-un an, mai mult decît în primul veac de viață. De acum, aproape nimic nu îl va mai putea opri. Vizionare plăcută, sunt doar cîteva cadre selectate din foarte multele existente…
Și faceți un mic exercițiu de imaginație: cînd le priviți, închipuiți-vă că-i vedeți pe Cioran, Ionescu, Noica ori Eliade în aceleași posturi.