spot_img
9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDezvaluiriMerkel, "lame duck"

Merkel, „lame duck”

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Fabian von der Mark

Angela Merkel a suferit o grea înfrângere, după ce conservatorii au ignorat recomandarea ei pentru funcţia de lider de grup parlamentar al Uniunii CDU/CSU. Ce se va întâmpla de acum înainte? Câteva scenarii.

- Advertisement -
    

Cancelara federală Angela Merkel Cancelara federală Angela Merkel

1. Tot la fel mai departe! Merkel guvernează ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat 

- Advertisement -

Angela Merkel ar putea să-l creadă pe cuvânt pe noul lider al grupului parlamentar CDU/CSU, Ralph Brinkhaus, care a declarat că nu există loc de neînţelegeri între el şi cancelară. La rândul lor, numeroşi conservatori care l-au votat pe acesta au subliniat că, deşi îşi doresc o schimbare, nu urmăresc să pună sub semnul întrebării guvernul. Cancelara ar putea aşadar încerca să acţioneze ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Încă de ieri, ea s-a întâlnit cu Brinkhaus pentru a discuta despre o „cooperare constructivă”. Dacă Merkel va conlucra îndeaproape în privinţa subiectelor negociate în acordul de coaliţie şi va oferi grupului parlamentar conservator senzaţia că este luat în seamă în subiectele controversate, Brinkhaus, la fel cum a făcut Kauder timp de 13 ani, i-ar putea asigura majorităţile necesare şefei guvernului federal.

2. Votul de încredere. Merkel luptă pentru menţinerea puterii

Volker Kauder va fi înlocuit de Ralph Brinkhaus la şefia grupului parlamentar al CDU/CSUVolker Kauder va fi înlocuit de Ralph Brinkhaus la şefia grupului parlamentar al CDU/CSU

Candidatul preferat de Merkel pentru şefia grupului parlamentar conservator, Volker Kauder, a fost respins de colegii acesteia. A nu avea majoritate în interiorul propriului partid poate însemna să nu beneficiezi de ea nici în parlament. Pentru a verifica în ce măsură marea coaliţie formată din CDU/CSU şi SPD o mai susţine, Angela Merkel ar putea cere votul de încredere în Bundestag. Dacă obţine un vot clar, ar putea arăta că membrii CDU/CSU încă o sprijină şi că înfrângerea nu reprezintă o revoluție anti-Merkel. Dacă pierde votul, președintele federal ar putea dizolva parlamentul, iar cariera doamnei Merkel în fruntea cabinetului se va sfârși. În caz de încredere câștigată, Merkel rămâne cancelară.

3. Ruperea coaliţiei – CDU/CSU caută confruntarea

În trecut, membrii grupului Uniunii CDU/CSU s-au simțit adesea simple marionete ale Cancelariei federale. Acum, ei vor să-și demonstreze independența și competența, profilându-se prin propriile lor inițiative legislative sau contra-propuneri pentru guvern. Acest lucru ar putea pune în pericol nu numai stabilitatea cancelarei, ci și pacea coaliției cu SPD. În trecut, Volker Kauder a sugerat adesea compromisuri din partea conservatorilor, luând în considerare preocupările partenerului de coaliție social-democrat. Dacă grupul parlamentar CDU/CSU condus acum de Ralph Brinkhaus va cere politici conservatoare în formă pură, acest lucru i-ar putea deranja pe social-democrați și genera chiar o rupere prematură a coaliției.

4. Retragerea – Merkel renunţă la şi mai multă putere

Înfrângerea în alegerea liderului de grup arată că Angela Merkel a pierdut masiv sprijin în rândul propriei formaţiuni. Mulți politicieni ai Uniunii au fost alarmaţi încă de anul trecut de rezultatele catastrofale înregistrate în alegerile pentru Bundestag, precum şi de analiza Angelei Merkel, care a declarat la acea vreme că nu vede ce ar fi putut să facă mai bine. Dacă, după alegerile regionale din landurile Bavaria şi Hessa, conservatorii vor continua să piardă voturi, cererile de demisie la adresa Angelei Merkel s-ar putea intensifica. Merkel ar avea atunci posibilitatea ca la congresul CDU din decembrie să nu mai candideze, deschizând calea pentru un alt lider creştin-democrat. După aceasta, Merkel ar putea continua să guverneze, anemiată politic, sau chiar să renunţe la mandat. Angela Merkel a subliniat în repetate rânduri că este util ca şeful guvernului să fie și lider de partid.

5Lame Duck – spaţiul internaţional de manevră al Angelei Merkel se diminuează

Ralph BrinkhausRalph Brinkhaus

În plan internațional, Angela Merkel este amenințată cu un statut pe care mulți lideri l-au înfruntat: acela de „lame duck”. O figură politică aflată la final de drum şi care nu va putea să menţină puterea mult timp. După alegerile pentru Bundestag a devenit clar în străinătate că Merkel se confruntă cu ultimul ei mandat. Odată cu înfrângerea suferită în votul care l-a îndepărtat pe Volker Kauder din funcţia de lider al grupului parlamentar CDU/CSU a devenit şi mai clar faptul că baza de putere a lui Merkel se destramă. Deși cancelara este încă respectată, inclusiv la nivel internațional, slăbiciunea ei în plan intern este cunoscută şi luată în considerare. În plus, noua constelație politică ar putea, de asemenea, să îi limiteze spaţiul de manevră în politica mondială. În trecut, cancelarii germani au rezolvat în mod repetat problemele politicii externe cu ajutorul banilor. Politicianul Ralph Brinkhaus, specialist în finanţe, ar putea stabili limite restrictive pentru Merkel. Pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi pentru premierul grec Alexis Tsipras, aceasta ar putea fi o veste proastă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img