„Am vorbit între noi și am hotărât ca 27 de guverne ale statelor membre că este în interesul noustru să acționăm împreună. Am explicat acest lucru foarte clar și în discuțiile mele cu premierul britanic„, a spus cancelara Merkel.
„Mai întâi Articolul 50, apoi îndrumări comune ale Consiliului European și apoi negocierile în legătură cu aceasta și nu am motive să mă îndoiesc că această strategie asupra căriea am convenit va fi de asemenea urmată„, a adăugat ea.
Potrivit relatărilor propunerea premierului May ar fi fost făcută cu câteva zile în urmă cu prilejul unei vizite la Berlin,
Un astfel de acord ar garanta statutul de rezidenți permanenți a 1,2 milioane de cetățeni britanici care trăiesc în celelalte 27 de state membre UE, în schimbul garantării aceluiași statut celor 3,3 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie.
Dar cancelara Merkel este intransigentă și dorește ca mai întâi Marea Britanie să depună notificarea intenției de părăsire a UE, care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani și care se încheie cu încetarea calității de membru UE.
Premierul May a promis să depună notificarea în temeiul Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la sfârșitul lui martie 2017, dar o acțiune în justiție la Înalta Curte din Londra a dus la o decizie potrivit căreia Articolul 50 nu poate fi invocat decât după aprobarea de către Parlamentul britanic.
Guvernul a depus apel împotriva acestei decizii și urmează ca pe 5 decembrie apelul să fie audiat de Curta Supremă a Regatului Unit.
Articolul 50
Poziția cancelarei Merkel a fost sprijinită și de președintele Tusk, într-un răspuns dat unei scrisori semnată de 80 de deputați ai Partidului Conservator, condus de premierul May.
„În scrisoarea dumneavoastră ați făcut apel la mine pentru a rezolva această problemă odată pentru totdeauna la Consiliul European din decembrie. Acest lucru ar însemna efectv începerea negocierilor deja, în decembrie.” a spus președintele Tusk.
„UE este pregătită să facă acest lucru, dar acest lucru se poate întâmpla numai cu condiția ca Art. 50 să fie declanșat. Dar repet, decizia cu privire la declanșarea Art. 50 aparține numai Marii Britanii, ceea ce noi resăectăm pe deplin.” a mai spus el.
Un studiu oficial britanic citat luna trecută de cotidianul Daily Telegraph estima că 80% dintre cetățenii UE din Marea Britanie vor avea oricum dreptul la reședință pe timp nelimitat din aprilie 2019, data cea mai timpurie când țara ar putea ieși din UE, restul putând beneficia de o amnistie.
Între timp, primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a menționat premierului May varianta unui sistem special de permise de lucru pentru cetățenii UE din Capitală, dacă nu se ajunge la un acord în acest sens cu UE.