spot_img
24.4 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăExterneMerkel îi CHEAMĂ, din nou, în Germania pe migranţii musulmani: SUNT BINEVENIŢI!

Merkel îi CHEAMĂ, din nou, în Germania pe migranţii musulmani: SUNT BINEVENIŢI!

-

RELATARE DEUTSCHE WELLE DE LAVINIA PIŢU:

- Reclama -

Într-un talk show al televiziunii publice, ARD, Angela Merkel le-a cerut germanilor răbdare cu privire la criza refugiaților. Cancelara a subliniat că Europa trebuie să rămână solidară și să demonstreze umanitate.

Ce are de gând șefa guvernului german în privinţa refugiaților? Moderatoarea Anne Will și peste 6 milioane de telespectatori au urmărit cu mare interes emisiunea de la televiziunea publică, la care a fost invitată Angela Merkel.

Clar este că nu are de gând să-și schimbe cursul politic.

Refugiații vor fi în continuare bineveniți în Germania, pentru că ”guvernul condus de ea aplică singura strategie logică”.

”Nu are niciun sens să cred că pot rezolva problema prin închiderea unilaterală a granițelor”, a precizat Merkel. Cancelara refuză și stabilirea unei limite superioare a numărului de refugiați – metodă la care a recurs Austria și pe care ar prefera-o creştin-socialii din Bavaria și chiar unii creștin-democrați din propriul partid. Dar, în viziunea lui Merkel, singura rezolvare sustenabilă a crizei refugiaților stă într-o Europă solidară.

Considerată – cel puțin până nu demult – cea mai puternică femeie din lume, cancelara merge mai departe împotriva curentului. Un curent destul de puternic, venit din restul Europei, de care este conștientă. O destrămare a Europei trebuie evitată, a adăugat ea. Criza refugiaților este o chestiune ”foarte dificilă”, dar de ea depinde reputația Germaniei în lume: ”Este o etapă deosebit de importantă în istoria noastră”.

”Există atâta violență la ușa noastră. Ce ar fi drept pentru Germania pe termen lung? Cred că drept este să menținem Europa unită și să arătăm umanitate”.

Fără plan B

Refugiați la granița cu Macedonia Refugiați la granița cu Macedonia

La întrebarea moderatoarei, dacă are un plan național pentru soluționarea crizei refugiaților, Merkal a răspuns: ”Nu am niciun Plan B”. Numărul refugiaților care se îndreaptă spre Germania trebuie redus, dar nu prin interdicții la graniță, ci printr-o colaborare sustenabilă cu Turcia. Despre acest subiect se va discuta la summit-ul UE-Turcia, din 7 martie. Nu își face probleme pentru imaginea ei politică, spune Merkel în acest interviu, în cazul în care negocierile de la Bruxelles vor eșua.

Nici nu vede în radicalizarea populației și în repetatele atacuri asupra refugiaților din ultimul timp, o amenințare la adresa democrației. Semnalele de acest gen trebuie luate în serios, a precizat Merkel, dar este de datoria sa să rezolve problemele în așa fel, încât să fie respectate valorile noastre germane.

Luptă pentru imagine?

Angela Merkel invitată la emisiunea moderatoarei Anne Will Angela Merkel invitată la emisiunea moderatoarei Anne Will

În emisiunea de o oră a fost atins și subiectul Grecia. ”Nu putem lăsa baltă această țară”, a clarificat Merkel. Grecia trebuie susținută în continuare, după ce s-au făcut atâtea eforturi de a o menține în zona euro. Mai ales acum, când zeci de mii de refugiați au rămas pe insulele grecești, din cauza faptului că mai multe țări de pe ruta balcanică au închis granițele pentru refugiați.

Merkel a jucat un rol cheie în evitarea grexit-ului. Va mai fi oare ”Persoana anului 2015” – cum a fost numită cancelara Germaniei de către revista Times – și persoana anului 2016 pentru Germania sau pentru Europa? Popularitatea partidului CDU, la cârma căruia se află Merkel, a scăzut în sondajele de opinie. Analiștii politici își explică în acest fel și prezența cancelarei la talk show-ul de duminică – pentru a treia oară în șase luni. S-ar părea că șefa executivului trebuie să se justifice, are o imagine de apărat în fața publicului. Mai ales că pe 13 martie vor avea loc alegeri regionale în trei dintre cele 16 landuri federale ale Germaniei.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...